Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák foglaltak el középületeket Bissau-Guinea fővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 14. 18:35

Katonák foglalták el április 12-én, csütörtök éjjel az állami rádió épületét Bissau-Guinea fővárosában – jelentette a francia hírügynökség egyik tudósítója. A katonák kiürítették az épületet, miközben mások a kormánypárt központját foglalták el.

A Carlos Gomes Junior távozó miniszterelnök rezidenciájához vezető sugárúton páncéltörő gránátok robbanása és lövöldözés volt hallható – közölte a tudósító.

A nyugat-afrikai országban elnökválasztás zajlik: a második forduló április végén lenne, de a Kumba Yala exelnök vezette ellenzék bojkottra szólított fel.

A második elnökválasztási fordulóba Kumba Yala és Carlos Gomes Junior jutott be, de Kumba Yala csütörtöki bissaui sajtóértekezletén elítélte a szerinte az első fordulóban tömegesen előfordult választási csalásokat és közölte, hogy nem indul a második fordulóban.

Carlos Gomes Junior a március 18-i első fordulóban a szavazatok 48,97 százalékát, Kumba Yala pedig 23,26 százalékát szerezte meg.

A második forduló előtti választási kampány kezdetét péntekre tűzték ki.

Bissau-Guineában napok óta erőszakos cselekményektől tartottak. A függetlenségét 1974-ben elnyert volt portugál gyarmat történelme bővelkedik puccsokban, katonai hatalomátvételi kísérletekben és politikai indíttatású erőszakos cselekményekben. Bissau-Guinea az elmúlt években ráadásul a Dél-Amerika és Európa közötti drogkereskedelem tranzitországává vált.