Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák maradtak

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 11. 22:56

Harminchat arc, harminchat történet. Benkő Tibor honvédelmi miniszter méltatta a most megjelent „Katonaportrék” című kötetet.

Katonaportrek_konyvbemutato_ (4)

Két évvel ezelőtt indult el a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) Fejér Megyei szervezetének „Katonaportrék” című projektje, amelynek során kiállításon mutatták be székesfehérvári nyugállományú katonák és katonahölgyek életét és hivatását Dániel Mária Magdolna fotográfus képei, valamint Silye Sándor és Csató József újságírók szövegeinek segítségével.

A kiállítás anyaga mostantól könyv formájában is beszerezhető. A kötet a más-más társadalmi rendszerek hadseregében szolgált harminchat katona portréján keresztül mutatja be, hogy a hivatásos katonák esküjükhöz méltóan, hazájukat és nemzetüket szolgálták, s bár nyugállományba vonultak, katonák maradtak. A könyv bemutatóját október 11-én, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban tartották.

Katonaportrek_konyvbemutato_ (16)

Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a kötet megjelenése egyszerre hívja fel a figyelmet a katonák társadalomban betöltött szerepére és ad szellemi útmutatást a fiatal generációknak. „A fiatalok ismerjék meg, hogy milyen értékek vannak a katonákban. Ismerjék meg, hogy kik ők, miért harcoltak, küzdöttek, mi volt a céljuk" - mondta, hozzátéve: akik egész életükben az ország békéjét és biztonságát szolgálták, azokról tudnia kell a társadalomnak, hogy követendő példaként állhassanak a fiatalok előtt.

Katonaportrek_konyvbemutato_ (13)

A tárcavezető rámutatott: folytatni kell a munkát, amely a „Katonaportrék” című kötetet is eredményezte, hogy a katonák újra méltó megbecsülésben részesüljenek. Ahhoz, hogy felépüljön a társadalmilag is erős Magyar Honvédség, szükség van a nyugállományú és az aktív katonák legszorosabb összefogására is.

A kötetet Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a HOHE elnöke, valamint Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke mutatta be az érdeklődőknek.