Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákat vettek őrizetbe Guineában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 20. 20:10

Harminchét katonát vettek őrizetbe Guineában azt követően, hogy a július 19-én, keddre virradó éjjel tűzharc tört ki Alpha Condé elnök conakryi palotájánál, és rakétatalálat érte az épületet – közölték július 20-án, szerdán katonai források.

A letartóztatottak többsége a korábbi átmeneti rezsim vezetőjéhez, Sékouba Konaté tábornokhoz, valamint a katonai juntát 2008 és 2009 között irányító Moussa Dadis Camarához köthető. A katonákat jelenleg a nemzeti csendőrség conakryi központjában tartják fogva – mondta a név nélkül nyilatkozó katonai forrás.

A tűzharc néhány hónappal az elnök decemberi beiktatását követően tört ki. Alpha Condé a nyugat-afrikai ország első demokratikusan megválasztott államfője, nevéhez fűződik a biztonsági és védelmi szektor átalakítása.

Guineában – ahol korábban több katonai puccs történt – tavaly novemberben tartották az első szabad választásokat, fél évszázaddal azután, hogy az ország függetlenné vált Franciaországtól. A választás győztese Alpha Condé lett, de a főváros nem sokkal azután etnikai zavargások színtere lett.

Az elnök támogatói – akik Condéhez hasonlóan a malinke etnikumhoz tartoznak – csaptak össze a választáson vesztes Cellou Dalein Diallót támogató fulbékkal.

Címkékrakéta