Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz kilogrammos gránátot találtak Aquincumban

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 21. 7:03

A 28. héten, azaz július 11-17. között 66 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1466 bejelentést kaptak.

Július 14-én Budapest III. kerületében, a Szentendrei úton akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az aquincumi múzeumból értesítették őket, hogy földmunkák közben, egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 203 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú rombológránát került elő a földből. A több mint száz kilogramm súlyú veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Július 15-én a Nógrád megyei Ősagárdról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a település külterületén, földmunkák közben, több világháborús robbanószerkezet került elő. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr összesen húsz darab, 75 milliméteres, szovjet gyártmányú kumulatív lőszert, tizenegy darab, 75 milliméteres kumulatív gránátot, valamint nyolc darab, 75 milliméteres hüvelyt talált. A robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon a Nógrád megyei Hugyagon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, ahova ugyancsak a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőrt küldték ki. A Kossuth utcában, közműfektetés közben ugyanis két darab, 85 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Július 16-án Törökszentmiklósra riasztották a tűzszerészeket, mivel a település egyik MÉH-telepén világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre küldött járőr egy magyar gyártmányú repeszgránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.