Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy mennyiségű fegyvert foglalt a hadsereg Homszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 21. 8:07

„Nagy mennyiségű fegyvert” foglalt le és több fegyverest őrizetbe vett a szíriai hadsereg Homszban, ahol négy nap alatt legkevesebb ötvenen haltak meg erőszakos cselekményekben – írta július 20-án, szerdán az al-Vatan című kormányközeli napilap. A lap szerint a felkelők és a fegyveresek között július 19-én, kedden a térségben heves harcok dúltak, amelyek során néhány katona és egy tiszt megsebesült.

Hétfőn és kedden húsz embert öltek meg a rendszerhez hű milicisták, illetve a katonák, akik temetésen részt vevőkre lőttek, a hét végén harmincan haltak meg az ellenzékiek és a rendszer hívei közötti összecsapásokban emberjogi aktivisták szerint. A Damaszkusztól 160 kilométerrel északra fekvő város a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozás egyik legfontosabb központja a felkelés március 15-ei kezdete óta.

Szíriában négy hónapja tiltakoznak Aszad rendszere ellen, a megtorlásnak eddig már több mint 1400 halálos áldozata volt, 12 ezernél több embert vettek őrizetbe, s ezrek menekültek el az országból civil szervezetek adatai szerint.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter szerdán figyelmeztette az Egyesült Államok és Franciaország nagykövetét, hogy engedély nélkül ne hagyja el Damaszkuszt.

„Meg fogjuk tiltani, hogy Damaszkusztól 25 kilométernél messzebbre eltávozzanak, ha továbbra is megsértik az utasításokat" – mondta a miniszter, akit az állami televízió idézett.

Robert Ford amerikai és Eric Chevallier francia nagykövet júliusban Hamába utazott, ahol tömegtüntetések voltak a rendszer ellen.