Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonákkal gyűlik meg a kalózok baja

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2009. július 7. 9:52

A múlt hét óta francia katonák védik a Seychelles-szigetekről induló francia halászhajókat abban a térségben, ahol gyakran támadnak a szomáliai kalózok – közölte Párizsban a francia vezérkar szóvivője.

Christophe Prazuck a francia hírügynökségnek elmondta: a tengerészgyalogosok tucatnyi francia halászhajón teljesítenek szolgálatot a szomáliai vizek közelében a halászati szezonban, várhatóan október végéig.

A katonai kíséretet – amelyben hatvan katona vesz részt – a halászok kérésére biztosítja a hadsereg, az akció nem része az Európai Unió és a NATO kalózkodás elleni intézkedéseinek.

A halászhajók francia katonai védelmét azzal indokolta a szóvivő, hogy olyan francia gazdasági tevékenységről van szó, amelyet sem időben nem lehet elhalasztani, sem térben nem lehet máshova áthelyezni. Ezenkívül a halászhajóknak nincs lehetőségük más biztonsági intézkedésre a kalózokkal szemben, ugyanis a nem katonai jellegű fegyveres védelem számukra nem engedélyezett – hangsúlyozta a szóvivő.

A külföldi hajók megtámadása és elrablása 2008 óta szaporodott el a szomáliai vizeken, elsősorban az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon. Miután 2008 szeptemberében – két nappal azután, hogy kudarcba fulladt egy spanyol hajó elleni kalóztámadás – 800 kilométerre a szomáliai partoktól rakétatalálat ért egy francia halászhajót, utóbbiak többször is kérelmezték a katonai védelmet. Áprilisban pedig egy uniós halászflotta is hasonló védelmet kért.