Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonameteorológus a díjazottak között

Szöveg: Dr. Radics Kornélia őrnagy |  2012. március 27. 9:25

Minden év március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet (WMO), így a hazai meteorológusok is a Meteorológiai Világnapot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) központi épületében tartott ünnepségen az MH Geoinformációs Szolgálatot Kovács László alezredes, szolgálatfőnök-helyettes képviselte.

Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy óriási jelentősége van a Meteorológiai Világnapnak, hiszen felhívja a figyelmet a tudományágra és a különböző szervezetek munkájára. Az elmúlt egy év legnagyobb eredményei közül kiemelte az OMSZ honlapjának megújulását és a kistérségi riasztási rendszer elindítását.

1595933410
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében stratégiai fontosságúnak nevezte az OMSZ munkáját, az élet- és vagyonvédelem érdekében végzett tevékenységét. A világnap alkalmából bejelentette, hogy hamarosan a kormány, majd várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerül a meteorológiáról szóló új törvény.

A már hagyománnyá vált szakmai előadást Bonta Imre, az OMSZ Előrejelzési Főosztályának főosztályvezetője tartotta, az idei világnap témájának megfelelően a Jövőnk erőforrásai az időjárás, az éghajlat és a víz címmel.

Az ünnepség zárásaként Illés Zoltán államtitkár és Dunkel Zoltán elnök díjakat, kitüntetéseket, elismerő okleveleket adott át. A Meteorológiai Világnap alkalmából a meteorológiai szakterület legmagasabb elismerését, Schenzl Guidó-díjat vehetett át Ináncsi László nyugállományú ezredes, az MH Meteorológiai Szolgálat egykori szolgálatfőnök-helyettese, a katonai meteorológiai szakterület önállóságának megőrzése és a korszerű repülés-meteorológiai mérőrendszerek kialakítása érdekében kifejtett tevékenységéért.

1595933410

 Fotó: OMSZ