Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonanemzedékek találkozója Tatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. június 3. 10:14

A Honvéd Bajtársi Klub tatai szervezetének, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének, az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezetésének, a Tatai Honvédség és Társadalom Baráti Körnek és a MH Nyugat-Magyarországi Érdekvédelmi Iroda közreműködésével rendezték meg Tatán a Katonanemzedékek találkozóját.

A több helyszínre osztott eseményeken ott voltak a második világháborús katonák, a Magyar Néphadsereg egykori és a Magyar Honvédség ma szolgáló hivatásos és szerződéses katonái.

A katonanemzedékek találkozójának létrejöttéért sokat tett a találkozó védnöke Huszti András dandártábornok, nemkülönben Sárközi József nyugállományú ezredes, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke, helyettese Zentai László, a helyőrségi klub igazgatója Domonkos Ágnes, Májer János őrnagy, a Toborzó és Érdekvédelmi Iroda vezetője, a BEOSZ képviselői és sokan mások.

Alapvetően hagyománynak tekinthető az idei katonanemzedéki találkozó, hiszen már fél tucatnál tartanak a rendezvénysorozattal. Egy abszolút bajtársiasságra, együvé tartozásra, a hazát egykoron s ma is szolgáló emberek találkozási alkalma volt a május végi esemény. Rendkívül sokrétű programsorozat minden mozzanatáról szinte képtelenség lenne beszámolni, néhány érdekességet azért kiemelnénk. A katonáéknál – hogyan másképp, mint katonásan – mondhatni percre pontosan igyekeztek megszervezni az eseményeket, a beérkezők fogadásától, egészen a dandárzenekar koncertjéig, amely egyúttal a program záró akkordja volt.

1595887825
 

De napközben is történt egy s más. Egyebek mellett Sárközi József kezdte meg köszöntőjével a találkozón egymást követő eseménysort, majd Zsigmond Kálmán ezredes, a dandárparancsnok helyettese, a tőle megszokott módon lényegre törően adott tájékoztatást a dandár életéről, megemlékezett az elmúlt tíz évben a NATO-ban betöltött szerepünkről. Aztán halhattak a jelenlévők előadásokat a magyar katonai történelem olyan érdekességeiről, mint Klapka György szerepe a szabadságharcban, vagy Buda visszavétele, de külön terv szerint volt Hősök napi megemlékezés és koszorúzás a katona hősök emlékműjénél. Délután a helyőrségi klubban, mintegy kötetlen beszélgetés során azt igyekeztek firtatni, hogy miként befolyásolta, befolyásolja „Apák és fiúk apák és lányok, anyák és fiúk anyák és lányok" kapcsolatait a katonaemberek szolgálata.

1595887825
Nevek a VIP-vendégek listájáról: a dandár, illetve jogelődjének parancsnokai között Bielik János, Homor György, Szollár János, Tóth László, Szekeres József, Nagy Tibor, Békési István és Újfalusi Csaba nevét láthattuk. Az egykori vezérkari főnök Lőrincz Kálmán nyá. vezérezredes, illetve a jelenlegi vezérkari főnök Tömböl László mérnök vezérezredes neve mellett, Benkő Tibor altábornagy, Kelemen József nyá. altábornagy, Tóth László ezredes s természetesen a mostani parancsnok, Huszti András dandártábornok neve szerepelt.

A KD-régió illetve a BEOSZ részéről Sipos Géza, Szalai Gábor, Nacsa Ferenc, Markel János, Puskás Tibor, Jobbágy Antal, Gál Sándor, Dobszai József, illetve Riba Lajos olvasható. Meghívót kapott mások mellett a találkozóra Tata városának polgármestere Michl József, Tatai Tóth András országgyűlési képvielő, Gerébi Ákos a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke, Kiss József Városi Nyugdíjas Klub elnöke, Fasing Sándorné a TIB tatai szervezetének vezetője.

A dandárzenekar ajándék koncertje a tiszti klubban a találkozó befejező aktusa volt, amely – ugyancsak megszokott módon – fergeteges sikert aratott. Az eseményeket végig kísérők egybehangzó állítása szerint a sok szorgos és tenni akaró ember összehangolt munkája idén is megkérdőjelezhetetlenül bizonyította, hogy lehet ember és ember között kapcsolatot építeni kortól függetlenül. Igaz, ők a haza védelméért öltöttek egykoron vagy ma egyenruhát.