Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael ragaszkodik a Bush-al kötött egyezményekhez

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 3. 10:01

Izrael azt akarja, hogy Barack Obama amerikai elnök tartsa tiszteletben azokat az egyezményeket, amelyeket elődje, George Bush kötött vele a zsidó telepekről.

Gilad Erdan izraeli környezetvédelmi miniszter a közszolgálati rádiónak kedden nyilatkozva úgy vélte: miközben Obama a telepeken folyó építkezések befagyasztását kéri, eltávolodik azoktól a megállapodásoktól, amelyeket Bush kötött Izraellel.

Bush 2004-ben egy levélben jelezte, hogy Júdea-Szamariában (Ciszjordániában) folytatódhatnak a telepek létesítése, és ezért cserébe Izrael egy évvel később mintegy 20 telepet ürített ki a Gázai övezetben – mutatott rá a tárcavezető, hozzáfűzve: az amerikai külügyminisztérium tisztviselői ismerik ezeket a megállapodásokat.

Obama hétfőn hangsúlyozta, hogy bizonyos határozottságot kell tanúsítani Izraellel szemben a palesztin állam létrehozása és a betelepítési politikája terén. Az elnök az NPR rádiónak nyilatkozva ezt azzal indokolta, a hogy a térségben kialakult általános irányvonal “mélyen negatív" az izraeli és az amerikai érdekek számára.