Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonasebészek csoporttalálkozója Budapesten

Szöveg: Szilárd Antónia |  2012. március 1. 16:06

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) szervezésében, március 1–2-án Budapesten tartják a COMEDS Katonasebész Szakértői Csoport első, alapító találkozóját, dr. Teunis van Egmond orvos ezredes elnökletével.

A kétnapos rendezvényen tizenhárom ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Dánia, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland, Románia, Szingapúr, valamint az Amerikai Egyesült Államok – képviselői vesznek részt.

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ a szervezésen, valamint a szakértői csoport munkájának támogatásán túl titkársági feladatokat is ellát.

A találkozó fő célja, hogy – a 35. COMEDS (Committee of the Chiefs of Military Medical Services in NATO), azaz a NATO legmagasabb szintű egészségügyi döntéshozó szervének plenáris ülésén meghozott döntésnek megfelelően – létrehozzanak egy hivatalos, NATO-, valamint NATO-partnerországok vezető katonasebészeiből álló szakértői csoportot.

Az összejövetelen döntenek továbbá a csoport jövőbeni munkamenetéről, alapvető elveiről, illetve szakmai programjáról, melynek fő célkitűzése egyfajta közös nézőpont megteremtése a katonasebészi képességeket és szakmai tapasztalatokat illetően.

A NATO szabványosítási hálózatának részeként, hat ország, valamint a NATO KEKK kezdeményezésére alakult meg nemrég a szakértői csoport, melynek létrejötte válasz a NATO-tagországokban megfigyelhető jelenlegi erőforráshiányra, amely pénzügyi és technikai területen, továbbá az egészségügyi szakemberek alacsony számában egyaránt megmutatkozik.

A munkacsoportnak a COMEDS idei irányítóbizottsági ülésén kell jelentést tennie a katonasebészi „képességtár" létrehozásával kapcsolatosan elért eredményeiről.

 Fotó: A szerző felvételei