Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonasportolóink egy aranyat és egy bronzérmet nyertek

Befejeződött a CISM 42. Katonai Judo Világbajnokság

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Veres Franciska |  2024. október 20. 17:15

A negyvenkettedik Katonai Judo Világbajnokságnak ebben az évben Taskent adott otthont. Üzbegisztánban huszonkilenc nemzet kétszáztizenhárom katonasportolója állt tatamira, akik közül a négyfős magyar delegációból Gőz Roland tizedes, 90 kilogrammos kategóriában aranyérmet, Vargha Brigitta szakaszvezető, 63 kilogrammos kategóriában bronzérmet nyert.

Krizsán Szabolcs őrnagy, az MH Sportszázad parancsnoka elmondta, a világbajnokság előtt nehéz helyzetben volt, ugyanis szeretett volna minél több olimpikon cselgáncsozót magával vinni a katonai világbajnokságra, de nagyon sokan sérüléssel küszködtek. Éppen ezért nem volt elvárás az érem, főleg nem gondolták azt, hogy a kiutazás után néhány nappal valamelyikük világbajnokként térhet haza.

„Maximálisan felülmúlták az elvárásaimat a két éremmel. Most egy nagyon rövid pihenő vár rájuk, katonai oldalról folyamatosan részt vesznek a toborzássegítő és nevelő feladatokban, illetve sportolóként folytatódik a versenyfelkészülés” – ismertette az őrnagy.

20241020_Judo_világbajnokság_VF_09_01

A világbajnok, Gőz Roland tizedes elárulta, számára nem ment egyszerűen a felkészülés, hiszen sérülésből tért vissza, ezért konkrét elvárásai nem voltak a versennyel kapcsolatban. Hangsúlyozta, a kissé visszaesett fizikai szintet igyekezett a mentális erejével pótolni és a lehető legtöbbet kihozni a versenyből.

„Próbáltam a sérülés után minél lazábban felfogni az egészet, minél jobban felszívni magamat, főleg fejben, mert tudtam, hogy fizikálisan nem vagyok a legjobb formában, és ezt ellensúlyoznom kell azzal, hogy fejben az összes meccsen száz százalékban jelen vagyok, így tudtam alkalmazni a legjobb taktikát” – foglalta össze az aranyéremig vezető út titkát a világbajnok tizedes.

20241020_Judo_világbajnokság_VF_06_01

Vargha Brigitta szakaszvezetőnek sem indult könnyen az idei év, ugyanis az első félévben sérült volt, a másodikban ugyan elindult négy versenyen, de érmes helyezést egyiken sem tudott elérni. A taskenti világbajnokságra egy korábbi, Abu Dhabiban tartott verseny miatt fáradtan, de annál eltökéltebben érkezett.

„Mindenképpen szerettem volna olyan helyezést elérni, hogy büszke lehessen rám a hazám, és szerettem volna megmutatni, hogy a sérülésből visszatérve mire vagyok képes” – foglalta össze a verseny előtti elvárásait a szakaszvezető.

Az arany- és a bronzérem mellett Kovács Kitti szakaszvezető 57 kilogrammban ötödik lett, míg Tóth Benedek tizedes 81 kilogrammban két győztes és két vesztes meccsel búcsúzott. Magyarország a huszonkilenc fős éremtáblázat hetedik helyén végzett.