Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KC-135 Stratotanker vészhelyzeti kiképzésen

Szöveg: dr. Luka Dániel | Fotó: Cser Georgina őrmester és a szerző felvételei |  2024. június 18. 15:57

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

202406_Pápa_KC-135 Stratotanker_CSG_LD (4)

Az amerikai fél részéről az Ohio Légi Nemzeti Gárda Légi 121. Utántöltő Ezred, a bázisrepülőtér részéről a tűzoltó, rakodó, továbbá az MH Egészségügyi Központ katonái működtek együtt a kiképzés során.

A leszállás után azonnal elkezdődött a repülőgép kiszolgálása, bevontatása, üzemanyaggal való feltöltése, valamint a személyzet fogadása. Az óriástanker vontatása szakszerűen, a típushoz megfelelő vontatórúd segítségével történt, amelyet a gépen hoztak magukkal az amerikai katonák. A bázisrepülőtér tűzoltói a repülőgépen egy esetlegesen keletkező tűz oltása során a vészhelyzeti eljárást gyakorolták. A szimuláció forgatókönyve szerint a jobb oldali hajtómű kapott lángra, amely a rakteret is érintette. A tűzoltók ezért a vészkijáraton át közelítették meg a sérülteket, a kimenekített személyzet ellátását pedig azonnal megkezdte az egészségügyi szakállomány.

A többnapos kiképzés során a katonák gyakorolták a más nemzettel való együttműködést, bővültek készségeik és a szakmai ismereteik.