Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskeméten a finn légierő parancsnoka

Szöveg: Fekete Róbert |  2008. szeptember 10. 8:14

2008. szeptember 5-én húszfős delegáció élén a kecskeméti repülőbázisra látogatott Jarmo Lindberg dandártábornok a finn légierő parancsnoka. A bázison a vendégeket Varga János vezérőrnagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Kilián Nándor ezredes, bázisparancsnok-helyettes kalauzolta végig.

A finn delegáció a honvédelmi továbbképzés keretében érkezett Magyarországra, a finn nagykövet meghívására. A honvédelmi továbbképzés egy finn találmány,amelyet a finn haderő szervez 1960 óta. Az eltelt több évtized alatt eddig mintegy 7000 résztvevőt képeztek ki azzal a céllal, hogy ezáltal is biztosítsák a válsághelyzetekre való felkészülést, a különböző szervezetek válsághelyzetben való működését, azok összefogását a helyzet megoldása érdekében.
A továbbképzés meghívásos alapon működik, a résztvevők döntéshozó helyzetben lévő magasrangú állami tisztviselők, illetve a magánszektor képviselői. A továbbképzés keretében áttekintést kapnak az országot érintő kül-, biztonság- és védelempolitikai kérdésekről, megismerkednek a honvédelem különböző területeivel.

A képzésben résztvevők a kurzus elvégzése után is tartják a kapcsolatot egymással és a vezetőjükkel (aki jelen esetben Jarmo Lindberg tábornok volt), és ötévente újra összehívják őket egy kétnapos továbbképzésre a tudásuk felfrissítése céljából. A tanulmányút célja az volt, hogy megismerkedjenek a magyar honvédelemmel, és ezen belül is különösen érdekelte őket egy kis tagország szerepe a NATO-ban (minthogy Finnországban jó ideje folyik a vita a NATO-hozvaló csatlakozásról). A magyar légierő iránti érdeklődésük egyrészt az előbb említettekből fakadt, másrészt abból a személyes okból, hogy vezetőjük, Jarmo Lindberg tábornok a finn légierők parancsnoka.

A delegáció a bázison először az Összhaderőnemi Parancsnokság felépítésével, feladataival ismerkedett meg egy előadás keretében, majd Kilián ezredes úr beszélt a repülőbázis múltjáról, jelenéről, az előttünk álló feladatokról.

 

A delegáció tagjai nem csak elméleti ismereteket kaptak, hiszen az előadások után busszal járták be a bázist. Az alakulat által üzemeltetett repülőgépeket „testközelből" ismerhették meg. A program zárásaként a PETRA szimulátor következett, ahol a delegáció vezetője nem hazudtolta meg pilóta mivoltát (korábban Saab Safir, Fouga CM180 Magister, MiG-21BIS, Vinka, BAe Hawk, Saab J35 Draken, F/A-18C/D Hornet típusokon repült), és a szimulátor segítségével ismerkedett a Gripen vadászrepülőgép repülési tulajdonságaival.

A delegáció eredményesnek értékelte a látogatást, örömükre szolgált, hogy bepillantást nyerhettek a Magyar Légierő mindennapjaiba.