Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra itthon 300 magyar katona

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 9. 14:57

Csaknem háromszáz katona részvételével tartották kedden Tatán a Koszovóban szolgálatot teljesítő Õr- és Biztosító Zászlóalj és a KFOR-század visszafogadó ünnepségét, melyen beszédet mondott a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

“A honvédelem nemzeti ügy, a Balkán stabilitása nemzeti érdek. Ennek a stratégiai gondolkodásnak megfelelően folytatjuk azt a politikát, melyet Magyarország – a NATO és az EU tagállamainak együttműködésével – a kilencvenes évek végétől indított el a térség békéjének, biztonságának megteremtése érdekében" – mondta Vadai Ágnes.

Az első magyar misszió 1999 nyarán indult Koszovóba, a pristinai Szent László-táborba. Az Õr- és Biztosító zászlóalj most hazatért 18. váltása volt az utolsó kötelék. Műveleti tevékenységüket 2008 július 13-án befejezték, és megkezdték a tábor felszámolását. A visszafogadott katonák száma 307 fő, az állomány gerincét a tatai 25. Klapka György lövészdandár adta.

A Magyar Honvédség 2006 óta egy 150 fős századdal járult hozzá Koszovó nyugati szektorában, Pec-ben a béke fenntartásához, jelenleg a negyedik váltás fejezte be misszióját, helyét a KFOR zászlóalj vette át szeptember 1-jétől. Az állomány javát a 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj adta. A missziós csapatok támogatását a kaposvári logisztikai ezred biztosította.