Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kecskeméten zajlik a Lion Effort 2009

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. október 8. 11:25

A kecskeméti Repülőbázis ad otthont az október 5–15. között megrendezendő Lion Effort 2009 elnevezésű, svéd-magyar közös harcászati gyakorlatnak. A hadgyakorlaton Gripen, MiG-29, L-39 Albatrosz, Mi-24 és E-3A (AWACS) géptípusokkal hajtanak végre feladatokat. A gyakorlatot Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka irányítja.

A Magyar Honvédséget az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred kijelölt erői, míg Svédországot a Svéd Légierő Air Combat School (Harcászati Vezetői Kiképző Központ) pilótái képviselik.

A gyakorlat végrehajtását támogatja a NATO Repülőgép–Fedélzeti Korai Riasztó és Irányító Erők (NATO AEW&C) E-3A (AWACS) típusú repülőgépe.

A hadgyakorlaton Gripen, MiG-29, L-39 Albatrosz, Mi-24 és E-3A (AWACS) géptípusokkal hajtanak végre feladatokat.

A gyakorlatot Kilián Nándor dandártábornok, a bázis parancsnoka irányítja.

A pilóták egyénileg és kötelékben, támadó és védelmi légiharc műveleteket hajtanak végre látóhatáron belül és kívül egyaránt. A gyakorlat két hete alatt a kijelölt repülőgépek személyzete a NATO felajánlásból adódó lehetséges feladatokat is gyakorolja.

A gyakorlat célja a tapasztalatszerzés, a már megszerzett gyakorlati ismeretek megosztása, valamint az együttműködési képesség bemutatása. A repülőbázis légi oltalmazásával összefüggő feladatokat az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége hajtja végre.

A gyakorlat lehetőséget nyújt a légvédelmi tüzér és a repülő állománynak a NATO elvek szerinti gyakorláshoz az elfogadott és bevezetett doktrínák, útmutatók és kiadványok alkalmazásával.