Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kéksisakosok tanfolyama

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 13. 8:19

Tizenhét ország tizennyolc katonája vesz részt a jelenleg is tartó 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (IMOC), amelynek második hetében komplex járőrgyakorlaton is bizonyíthattak a leendő kéksisakosok Egerbakta térségében, október 12-én.

_SNJ5217

Az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) szervezésében immáron negyvenharmadik alkalommal megrendezett kurzus október másodikán vette kezdetét 17 nemzet – köztük hazánk – katonáinak részvételével. Az idei őszi tanfolyamon két magyar jövőbeni békefenntartó mellett Algériából, Egyiptomból, Elefántcsontpartból, Jordániából, Kazahsztánból, Kínából, Lengyelországból, Litvániából, Marokkóból, Nigériából, Olaszországból, Portugáliából, Thaiföldről, valamint új országként Kenyából, Örményországból és Peruból érkeztek hallgatók. Ezzel immáron 92 nemzet képviseltette magát a 43 képzés során, a számítások szerint, hallgatók tekintetében pedig jövőre várhatóan átlépik az ezer főt.

Az idei tanfolyam résztvevői az Egerbakta-Felnémet térségében megtartott egésznapos komplex járőrgyakorlaton az eddigi másfél hét elméleti tudásanyagának elsajátításáról adtak számot olyan – olykor pszichés terhelhetőséget is vizsgáló – fiktív hátterű feladatokon át, amelyeket a valóságban megtörtént esetek ihlettek.

_SNJ5236

A felkészülőkből összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak a közel húsz kilométeres táv megtétele közben olyan kihívásokban kellett helyt állniuk, mint megfigyelőpontot működtetni, információt gyűjteni a helyi lakosságtól, a protokollnak megfelelően viselkedve megkísérelni az átjutást illegális ellenőrző ponton – még akkor is, ha fegyvert szegeznek rájuk, vagy éppen megfosztják őket értékeiktől. A helyi, szintén fiktív média folyamatos zaklatása mellett egy aknarobbanásban súlyosan megsérült személy ellátásában szintén jeleskedniük kellett. Még úgyis, hogy a sebesült társa – minden túlzás nélkül – díjat érdemlő alakítással testesítette meg a rémült, dühös, a társa ellátását akár erőszakkal is kikényszerítő helyi lakost, aki a baleset miatt az ENSZ-katonáit hibáztatta.

A járőrök tevékenységét a Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Svájcból érkezett instruktorok mellett négy magyar katona (aktív és tartalékos állományú egyaránt) ellenőrizte és értékelte.

_SNJ5301

Az első héten a katonák főként elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, és a katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése is.

Bencsik Róbert százados, a tanfolyam igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, hogy e háromhetes képzés alapot ad a fegyvertelen katonai megfigyelők számára, amely tudásbázist gyakorlatilag bármely ENSZ-misszióban kamatoztatni tudják. Hozzátéve, hogy természetesen az egyes országok, műveleti területek további speciális felkészítést kívánhatnak meg. A tanfolyam része és kifejezett célja a szakmai ismeretek mellett a pszichés felkészültség elérése is, amelyet az egyszerűbbtől a bonyolultabb feladatokig építkezve, illetve a tanfolyami csapatot összekovácsoló kihívásokkal érnek el az instruktorok.