Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kényszerből előny – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. március 8. 19:22

Rendkívüli évet tudhat maga mögött a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), hiszen a koronavírus-járvány a legtöbb tervüket felülírta. Ugyanakkor új utakat keresve igyekeztek előnyt kovácsolni a helyzetből, melyhez alkalmazkodva az intézmény minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett az online megjelenésre.

MH_március_borító

A HM HIM 2020-ra is rengeteg programmal készült, melyek közül aztán több elmaradt a koronavírus-járvány miatt, jobb esetben más alkalommal és szerényebb körülmények között tarthatták csak meg.

A Hadtörténeti Múzeumnak olyan népszerű események megrendezéséről kellett lemondania, mint a Lajta Monitor Múzeumhajó tavaszi megnyitója, a Múzeumok éjszakája, az október 23-i családi nap vagy a HadTörténész Sörest, de törölni kellett például a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódó összes kiállítást, konferenciát, bemutatót is. Anyagilag szintén nagy csapást jelentett a pandémiás időszak a HM HIM számára, hiszen a bevételi forrásaik nagyrészt elapadtak, s itt nem csak a múzeumi belépők árára kell gondolni; az intézmény évente komoly összeghez jut például azáltal, hogy rendezvényeknek biztosít helyszínt.

Irány az online tér!

– A járvány első hullámának kezdetén, 2020 márciusában be kellett zárnunk az összes közgyűjteményünket, tehát nemcsak a múzeumot, hanem a levéltárat, az irattárat és a könyvtárat is. A rendkívüli helyzetre igyekeztünk gyorsan reagálni, s úgy szerveztük át a tevékenységünket, hogy az állomány otthonról is olyan munkát végezhessen, ami hasznos az intézmény számára. E tekintetben egyébként korábban már szereztünk tapasztalatokat, például a különböző adatbázisok készítése során. Mivel volt mire alapoznunk, nálunk nem állt meg az élet, pedig tavasszal arra is akadt példa, hogy a munkatársak mindössze 15–20 százaléka tartózkodott bent – mondja dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 12-én megjelenő számában!