Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képezd a kiképzőket – magyarul

Szöveg: Schmidt Imre õrgy. |  2010. május 7. 9:38

A NATO ACT szervezésében és a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály nemzeti szakmai felügyeletével, az MH ÖHP támogatásával Szentendrén, az MH Központi kiképző Bázison kezdődött meg a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység (C-IED) Kiképzők Kiképzése gyakorló tanfolyam.

A május 3. és 14. között megrendezett felkészítés része az e tárgyban megkezdett akkreditációs eljárásnak.
A tanfolyam célja egyrészt rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység „Képezd a kiképzőt" (C-IED TtT) tanfolyamok lebonyolítására kijelölt kiképző csoport önálló munkájának megkezdése. A csoport tagjai korábban a NATO e tárgyban legjobban felkészült előadóitól kapták elméleti és gyakorlati ismeretanyagukat, és ezen a tanfolyamon tartanak első alkalommal önállóan felkészítést a NATO ACT mobil tanácsadó csoport támogatása és instrukciói mellett. A két NATO tanácsadó nem első alkalommal tartózkodik a bázison, jól ismerik a kiképző csoport tagjainak képességeit, így a lehető legtöbbet képesek kihozni a kiképzőkből.

A tanfolyam másik célja, hogy az első alkalommal tisztán magyar katonákból álló csoport számára az MH C-IED képességépítés részeként megadjuk azokat az alapvető ismereteket, amelyek birtokában kiképzőink képesek lesznek saját alakulataiknál a C-IED kiképzés megtervezésére és végrehajtására.
A tanfolyam hallgatói létszáma 26 fő, ebből 24 fő az MH ÖHP és alárendelt alakulataitól, két fő az MH KKB állományából került a csoportba. A kiképző csoport tagjait szintén e két katonai szervezet állományából válogatták ki szigorú szakmai előképzettség, gyakorlati tapasztalat és nyelvi követelmények alapján.

A most zajló felkészítés a C-IED Kiképzők Kiképzése tanfolyam akkreditációjának folyamatában az első megmérettetés. További hazai és nemzetközi tanfolyamok várnak még a kiképzőkre, amíg október végén elérik a teljes készenlétet a tanfolyam NATO elismerésének megszerzéséig.