Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdéses a kivont Harrierek sorsa

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 22. 7:58

Ugyan a Daily Telegraph megírta, hogy a szolgálatból kivont brit Harrierek a US Marine Corps állományába kerülhetnek, azonban a védelmi minisztérium részéről nem érkezett megerősítés, így továbbra is csak találgatásokról van szó.

Az érintett flotta 40 gépből áll, amelyek még alkalmasak lennének a repülésre, azonban a tervek szerint alkatrészként hasznosítanák őket a 34 millió fontos üzlet megkötése esetén. Ez sokat segítene az amerikai tengerészgyalogság számára abban, hogy AV-8B Harrier-jeiket még tovább üzemben tartsák, ugyanis az F-35 Joint Strike Fighter program csúszása miatt erre minden bizonnyal szükség lesz.

A RAF jelenleg 66 darab együléses Harrier GR7/9-est és kilenc kétüléses T12-est tárol a Cottesmore légibázison, melyet március 31-én zártak be. Az amerikaiak állományában 131 AV-8B illetve 17 TAV-8B található, ők vélhetően az britek kétüléseseinek örülnének leginkább.

A védelmi minisztérium szóvivője nem erősítette meg, mindössze annyival kommentálta a hírt, hogy a Harrierekkel úgy rendelkeznek majd, hogy az Egyesült Királyság adófizetői a lehető legjobban járjanak. A gépek sorsáról a tanácskozások jelenleg is folynak.

CímkékKAIA