Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kispályás bajnokság

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2011. június 22. 7:12

Június 15-én újra a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis volt a házigazdája a MH ÖHP Kelet-magyarországi kispályás labdarúgó bajnokságnak, amely egyben az országos döntő selejtezője is. „A hagyomány kötelez” – mondta Molnár Imre őrnagy, az esemény fő szervezője, és szavai több értelemben is igazak.

A keleti országrész csapatai rendre magas színvonalú játékkal, a végsőkig kiélezett, de sportszerű küzdelemben és óriási izgalmak közepette osztoznak a helyezéseken. A házigazda MH 86. Helikopter Bázis csapata pedig hosszú ideje kiválóan szerepel és immár öt éve címvédője ennek a tornának. A tavalyi győzelemhez kétszer is büntetőrúgásokon át vezetett az út, ami előrevetítette az idei kihívásokat.
Utóbbiakat az sem kisebbítette, hogy – objektív okok miatt – ezúttal mindössze hat csapat tudott nevezni. A bajnokság rangjára jellemző, hogy az egyik dirigens az egykori NB I-es és FIFA játékvezető Varga Sándor volt.

Lukács Róbert alezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke köszöntötte a felsorakozott csapatokat a bázisparancsnok nevében is, és a rövid megnyitó után a szolnoki derbi (MH 86. – MH 34.) kezdőrúgásával a labda vette át a főszerepet. A nap első gólja Nyerges Tamás (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázis) nevéhez fűződik, aki a párhuzamos mérkőzésen a Logisztikai Ellátó Központ kapujába talált be.
A két hármas csoportban lejátszott körmérkőzések után az első és második helyezettek keresztbe játszottak a döntőbe jutásért. Az MH 86. SZHB, amely két győzelemmel és kapott gól nélkül jutott az elődöntőbe, hatalmas csatában győzte le a másik csoport második helyezettjeként továbbjutó MH LEK csapatát. A 2:2-es végeredményt követően maratoni büntetőpárbajban dőlt el döntőbe jutás sorsa.

Akik azt hitték, hogy lehetetlen tovább fokozni az izgalmakat, azoknak csalódniuk kellett – nem úgy a döntő közönségének. Pedig egy ideig úgy tűnt, a másik elődöntőt megnyerő MH 59. SZDRB ellen akár fölényes győzelmet is arathat a házigazda, ám 3:0 után elképesztő pergőtűz alá kerültek a kapuk, és a lefújáskor 4:4 állt az eredményjelzőn. A végső győzelemhez tehát újra meg kellett vívni az idegek harcát is. A feszültséget – talán a korábbi hasonló csatákban megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis játékosai bírták jobban, újra elhódítva a torna győztesének járó serleget. A hazai örömöt tovább fokozta, hogy a gólkirályi címen (4-4 szerzett góllal) Méri Gábor osztozhatott Bozsik Viktorral, a MH LEK játékosával.

Idén tehát nem szakadtak meg azok a bizonyos szép hagyományok: a mindvégig sportszerű és sérülésmentes torna végén a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kispályás labdarúgó csapata újabb győzelmet ünnepelhetett. A sikerhez ismét nagy csatákon és hihetetlen izgalmakon át vezetett az út, melynek során minden egyes játékosnak tudása legjavát kellett nyújtania. Ez sikerült is – legjobban talán Nyolczas Zoltánnak, aki mostani játékával még csapattársai valóban kiemelkedő teljesítményét is túlszárnyalta.
A remélt jó folytatásra a szeptemberben Veszprémben megrendezendő országos döntőig kell várni. Ott a mostani finalisták mellett a harmadik helyet megszerzett HM LEK csapata veheti fel a küzdelmet az ország más részeiből magukat kvalifikáló csapatokkal.

A torna végeredménye:

1. MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

2. MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázis

3. MH Logisztikai Ellátó Központ

4. MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj

5. Honvéd Rákóczi SE (Szentes)

6. MH Légi Jármű Üzembentartó és Javító Központ

Fotó: Mezei László