Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra találkoztak a régi munkatársak

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. június 22. 8:42

Ebben az évben is megrendezésre került a veszprémi alakulatok napja, ahol a régi ismerősök tisztek, tiszthelyettesek, polgári alkalmazottak, nyugdíjasok és aktív katonák találkozhattak – több mint háromszázötvenen.

A Himnusz eléneklését és a Légvédelmi Parancsnokság zászlajának felvonását követően Pintér Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kiemelte: Veszprém hagyományosan katonaváros, ezért az évtizedek során kialakult tradíciókat folytatni, ápolni kell. Többek között azt is lényeges, hogy a katonatársadalom összefogása megmaradjon, tudjanak egymásról, és ha a volt munkatársak képesek rá, segítsék is egymást.

A jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek az elhunyt társakra.
Ezt követően a különböző katonai szervezetek elismerési parancsait ismertették, amelyekben az elöljárók ajándék- és emléktárgyakkal jutalmazták meg az aktívan tevékenykedő nyugdíjasokat, katonákat.
A polgári szervezetek részéről Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszönte meg a katonai szervezetek munkáját, és hangsúlyozta, hogy az együttműködés a városi önkormányzat és a katonák között évtizedek óta példás, minden területre kiterjedő.

A megnyitót követően programok sora következett. Az első tapsot a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet csapata kapta, akik kutyás bemutatót tartottak, majd a Radarezred csapatának béketámogató mozzanatát láthatták a résztvevők. Közben a sportpálya más helyszínein megkezdődtek a versenyek, a focibajnokság, a tenisz és petanque, de folyamatosan tömeges érdeklődés mutatkozott a légpuska-lövészetnél is. Ezeken kívül volt még egyenruha- és kitüntetés-, valamint makettbemutató, de sokan látogatták az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság sátrát is, ahol repülőgép-szimulátoron gyakorolhattak az önkéntes pilótajelöltek.
A színpadon fellépő előadók is folyamatosan szórakoztatták a megjelent vendégeket. Ebédre hagyományos babgulyást és pogácsát kaptak a megjelentek, ami a nyugállományú katonáknak a múltat idézte, hiszen ezek az ételek annak idején a nagy gyakorlatok befejezését, a „hosszú, verítékes napok" végét jelentették.

A színpadon az amatőr művészeti programok egészen délután öt óráig tovább folytatódtak.


 Fotó: a szerző felvételei