Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresik a burgaszi merénylő társát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 17. 9:08

A júliusi burgaszi merénylet elkövetőjének egy feltételezett tettestársáról tett közzé két képet a bolgár belügyminisztérium augusztus 16-án, csütörtökön. Bolgár médiaértesülések szerint a hatóságok még nincsenek tisztában azzal, hogy a feltételezett bűnrészes – egy 25-30 év körüli, rövid, sötét hajú férfi – milyen módon segíthette a merénylőt. Csupán annyit közöltek, hogy a fényképeken szereplő személy összefüggésbe hozható a támadással.

Az illető a minisztérium közlése szerint egy hamis michigani jogosítvánnyal igazolta magát. A kérdéses jogosítványt a merénylőnél találták meg a hatóságok, s először azt hitték, hogy az elkövetőé. Később azonban a merénylő arcvonásainak rekonstruálása során kiderült, hogy nem ez a helyzet.

A július 18-án a Fekete-tenger partján fekvő Burgasz repterének parkolójában elkövetett robbantásos merényletben öt izraeli állampolgár vesztette életét, rajtuk kívül meghalt egy bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő, valamint megsebesült 32 személy.

A merénylőről a támadás után egy hónappal még mindig nem tudják a bolgár hatóságok, hogy milyen nemzetiségű, hogyan és mikor lépett Bulgária területére, ahogy azt sem, hogy pontosan ki segíthette a robbantás kivitelezésében. Szófia egyelőre annyit árult el, hogy az elkövető külföldi volt, akit egy jól szervezett csoport segített.

Izrael korábban Iránt és a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetet vádolta meg a támadás elkövetésével. Irán visszautasította a vádakat és Izraelt vádolta a merénylet kitervelésével.