Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keresztúton

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 1. 12:46

Májusban ötvenharmadik alkalommal került sor a lourdes-i nemzetközi katonai zarándoklatra, amelyen szervezett formában 1994 óta vesznek részt magyarok.

A pár ezer lakosú délnyugat franciaországi kisváros, Lourdes azt követően vált kegyhellyé, hogy 1858-ban egy helybéli kislánynak – Bernadette Soubirous-nak – megjelent Szűz Mária. Az első nemzetközi katonai zarándoklat (franciául Pèlerinage Militaire International) éppen a jelenések századik évfordulójára esett: 1958-ban a francia katolikus tábori lelkészet vezetője meghívta a NATO nemzeti képviselőinek lelkészeit arra a hagyományos francia nemzeti katonai zarándoklatra, amelyet Besombes atya, tábori lelkész szervezett 1944 óta. Érdekesség, hogy a vendégek sorában ott volt a német tábori lelkészség helynöke, vagyis az imádságos találkozó a második világháborúban szemben álló két ellenség megbékélését is szolgálta.

Az eseményen aztán évről-évre egyre több ország képviseltette magát; az idei, 53. zarándoklaton – a francia tábori lelkészi szolgálat honlapja szerint – 31 ország közel tizenkétezer katonája volt jelen, köztük kilencven magyar. Honfitársaink egyébként 1991-ben mentek ki először Lourdes-ba (akkor még csak 3-4 fő), míg szervezett formában a HM Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus szolgálati ágának megalakulása – 1994 – óta vesznek részt a zarándoklaton.

A hivatalos program május 20-án, a X. (Szent) Piusz pápáról elnevezett – mintegy huszonötezer ember befogadására alkalmas – földalatti bazilikában tartott ünnepélyes megnyitóval kezdődött; ott felolvasták XVI. Benedek pápa levelét, amelyet a zarándoklat alkalmából írt a katonákhoz. Ezen a napon a magyar csoport a Jelenés-barlangja mellett egy nagy gyertya meggyújtásával emlékezett meg hősi halottjainkról; e megemlékezésnek szomorú aktualitást adott Dálnoki András és Róth Orsolya posztumusz hadnagyok nem sokkal korábban, az afganisztáni hadszíntéren bekövetkezett tragédiája. A kegyeleti imát Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész, a csoport lelki vezetője mondta – tudtuk meg Berta Tibor ezredestől, általános helynöktől, aki az idén épp tizedik alkalommal vett részt a zarándoklaton.

(A cikket a Magyar Honvéd magazin július 8-án megjelenő számában olvashatják el!)