Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Keretmegállapodást írt alá a szudáni hadsereg a politikai pártokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 6. 9:45

Keretmegállapodást írt alá hétfőn a szudáni hadsereg a politikai pártokkal annak érdekében, hogy véget vessenek a tavaly októberi katonai puccs után kialakult bizonytalanságnak, és utat nyissanak egy kétéves, polgári vezetésű átmeneti kormányzatnak az általános választások megtartása előtt.

A megegyezés értelmében a hadsereg szerepét egy biztonsági és védelmi tanács betöltésére korlátoznák, a tanács élén a tervek szerint a kormányfő áll majd. Azonban még folynak az egyeztetések az olyan érzékenyebb területekről, mint például az igazságszolgáltatás.

A katonák helye a laktanyában van - jelentette ki a megállapodás aláírását követően Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a tavaly október 25-én hatalomra került junta vezetője, szó szerint felidézve a korábban hónapokig a hadsereg ellen tiltakozó tüntetők által használt ismert szlogent.

A keretmegállapodást korábban bírálták a hadsereggel szemben álló ellenzéki csoportok és a 2019-ben megbuktatott Omar el-Besír volt államfőhöz hű iszlamista szerveződések is. Egy szemtanú beszámolója szerint az elnöki palotában tartott hivatalos aláírási ceremónia előtt két helyen is zavargások törtek ki Kartúmban.

Burháni a tavaly októberi puccs után őrizetbe vetette a polgári kormányzati vezetőket, menesztette az átmeneti kormányt, és szükségállapotot vezetett be. A hadsereg azóta sem nevezett ki miniszterelnököt az ország élére. A hatalomátvétel megakasztotta az Omar el-Besír államfő 2019-es megbuktatását követő demokratikus folyamatot, és padlóra küldte az amúgy is válsággal küzdő gazdaságot. A külföldi adományozók felfüggesztették a támogatást, a kormány megemelte az adókat, ami széles körű sztrájkhullámot, tömeges tüntetéseket váltott ki.

Kapcsolódó cikkek