Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen állnak a haza szolgálatára

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Tóth László |  2022. szeptember 5. 19:31

Közel ötven; hazája iránt elhivatott Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ) jelentkező fiatal vonult be szeptember 5-én, hétfőn, Gödöllőre, hogy megkezdje felkészítése első ciklusát. Az önkénteseket Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is meglátogatta.

TOT_6970

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos szolgálati formái az elmúlt években rendkívül népszerűvé váltak. A sikerre alapozva a Magyar Honvédség második alkalommal indította útjára az Önkéntes Katonai Szolgálatot, amely iránt az egyetemi ponthatárok kihirdetése után még inkább megélénkült az érdeklődés. Ez nem véletlen, hiszen a legalább fél éves képzésen résztvevők 16-32 pontot, a további fél – összesen egy – évre szerződők pedig akár 64 felsőoktatási felvételi többletpontot is kaphatnak.

A bevonulást Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is megtekintette, aki örömmel nyugtázta, hogy a jelentkezők elhivatottak és készen állnak a haza szolgálatára.

TOT_6866

Mészáros Károly őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Toborzó és Érdekvédelmi Osztály megbízott osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: az előző évben - a program elvégzését követően - 418-an választották hivatásul a katonai szolgálatot. „Az ÖKSZ programban kimondottan a fiatalabb korosztályt céloztuk meg, elsősorban a 18 és 25 év közöttieket. Jelenleg 345 fő ölti magára az egyenruhát, az ország különböző helyszínein” – fogalmazott az őrnagy.

Mint megtudtuk: már ez az első ciklus átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzést, valamint stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát kínál a jelentkezők számára.

TOT_6701

Doncsev Nikola július végén írta alá szerződését a budapesti toborzóirodában, most végre eljött a várva várt pillanat, hogy bajtársaival egyetemben magára öltse az egyenruhát. Torkos Tímea Szonjának hosszú távú tervei vannak a Magyar Honvédség kötelékében: nagy álma, hogy a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáljon, vadászpilótaként. A bevonulók között olyannal is találkoztunk, aki több éves szaktudását kívánja kamatoztatni, immár egyenruhában, hiszen a Magyar Honvédség szinte valamennyi civil szakma képviselőjét tudja foglalkoztatni, amennyiben az érdeklődő a katonai hivatásra nem csak átmeneti lehetőségként gondol.