Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készen állnak a légi tűzoltásra

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 13. 7:19

Az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztosító katonái ismételt elméleti és gyakorlati tréninget teljesítettek a „Bambi Bucket” elnevezésű tűzoltó berendezéssel. A légi kutató-mentő szolgálatot adó, Mi-17-es helikopter aljára szerelhető eszközt levegőből történő tűzoltásnál szokták alkalmazni.

IMG_3574

Vannak olyan vészhelyzetek, amelyek során nehezen megközelíthető, szabadtéri helyszíneken keletkezett tűzesetekhez nem elegendőek a földi tűzoltó egységek. A Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot adó Mi-17-es helikopterek segítségével tudja biztosítani a légi tűzoltás képességét, amelyekre felszerelhető az úgynevezett „Bambi Bucket” elnevezésű eszköz. Ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltó járműből manuálisan, vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel nagy területet képes eloltani olyan helyeken is, ahova más járművel nem lehet elérni.

A „Bambi Bucket” kezelésével kapcsolatban ismételt elméleti és gyakorlati tréninget hajtottak végre az MH Pápa Bázisrepülőtér Repülést Biztosító Századánál. A katonák az előttük álló kiképzési hét különböző gyakorlatai miatt tartották meg a felkészülést. A feladatok jellege miatt ezt a tűzoltó berendezést készenlétben kellett tartani, amelyet egyébként bármilyen napszakban riaszthatnak. A szakszemélyzet a tréning során a „Bambi” nyitó-záró berendezésének működését, a szerkezet rögzítését és feltöltését gyakorolta. Zárásként egy tűz feletti nyitást is imitáltak: a szakemberek lépésről lépésre sorra vették, mit, mikor és hogyan kell kapcsolni, amikor a víz kiengedése a következő fázis.

IMG_3612

Bár a bázison lezajlott gyakorlatot nem egy forgószárnyas repülőgép, hanem egy daru segítségével valósították meg, nem sokkal később éles bevetésen, helikopterről vált szükségessé a „Bambi” bevetése. A napokban a Bakonyban zajló éleslövészetek során keletkeztek kisebb tüzek, ahol a Pápáról érkező Mi-17-es több fordulóban, egy közeli tóból vizet merítve segítette a tűzoltási munkálatokat. Az ilyen típusú feladatoknál előfordulhatnak hasonló esetek, ezért mindig tűzoltói biztosítás mellett zajlanak a gyakorlatok.