Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készültségben a bolíviai hadsereg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 14. 7:50

Riadókészültségbe helyezték csütörtökön a bolíviai hadsereget, mert Evo Morales elnök attól tart, hogy az ellenzék el akar foglalni több kormányépületet. A dél-amerikai ország négy, iparilag fejlett tartománya korábban bejelentette, hogy szombaton kihirdetik autonómiájukat.

Csütörtökön nemcsak a hadsereget helyezték riadókészültségbe, hanem 400 rendőrt is vezényeltek Bolívia gazdasági központjába, Santa Cruzba. A város az egyik legfontosabb bázisa a radikálisan baloldali politikát képviselő Morales ellenzékének.
A válság egyik fő oka, hogy az indián származú Evo Morales alkotmánymódosítást tervez – az így szerzett többlethatalommal növelné a bennszülött őslakosság jogait és államosítaná a gazdagabb, jellemzően fehér kisebbség vagyonát.
Santa Cruz, Tarija, Beni és Pando régiók képviselői, vállalkozói hónapok óta tüntetéseket szerveznek – Morales szerint az Egyesült Államok aktív támogatásával. A bolíviai hadügyminiszter szerint nem fogják “megostromolni" Santa Cruz városát, bár aggódnak a kialakult helyzet miatt.
Címkékjog