Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétéltűek szárazföldön és vízen

Szöveg: Király Róbert Sándor főhadnagy | Fotó: Janó Miklós törzsőrmester |  2023. április 17. 15:20

A tavaszi idő beköszöntével, ahogy a természet, úgy az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred gépei is megtöltötték élettel az alakulat gyakorlótereit az éves rendes kiképzési feladatok végrehajtása céljából.

PTSZ-M B (2)

Lassan a végéhez ér a hathetes PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi kezelői tanfolyam, ahol a kiképzésre érkezett katonák összetett vizsgán adnak majd számot felkészültségük mértékéről. A honvédek a felkészítés során elméletben és gyakorlatban is megtanulták a speciális kétéltű szállítójármű kezelésének minden apró részletét a szárazföldi és vízi alkalmazásuk során egyaránt.

A speciális képességekkel rendelkező jármű a szárazföldi szállítási feladatok végrehajtásában is kiválóan teljesít, de az igazi képessége a vízi akadályok gyors leküzdésében rejlik, amikor akár egyszerre tíz tonna hasznos terhet is képes biztonsággal szállítani. Ez a képesség nem csak a katonai feladatok végrehajtásában teszi egyedülállóvá, hanem a katasztrófavédelmi feladatok ellátása során is nélkülözhetetlen eszközzé.