Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pásztázott Légtér: szövetségi műveleteket gyakoroltak

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 17. 16:33

Az elmúlt héten rendezték meg a Pásztázott Légtér elnevezésű gyakorlatot Veszprémben, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK). Az évente végrehajtott gyakorlat legfontosabb célja a műveleti vezetési és irányítási feladatokban résztvevők képességeinek szinten tartása, illetve fejlesztése volt.

IMG_5750

A Pásztázott Légtér gyakorlat a légiirányító központ feladatköreire - azaz a fegyverirányításra, valamint a légi helyzetkép előállítására és azonosítására - összpontosított. Kiemelt cél volt, hogy a résztvevők a NATO válságreagálási rendszeren belül, szimulált környezetben, kitalált szcenáriók mentén gyakorolják a szövetségi műveleteket. A szimulációs folyamat során a gakorlaton résztvevők minden fázist végig játszottak – a békehelyzetből kiindulva, a krízisen át, a háborús helyzetig eljutva – a tervezési folyamatoktól kezdve egészen a végrehajtásig.

IMG_5737

Bardon Tamás ezredes, az MH LMVIK parancsnoka elmondta: a feladatok során elsősorban a krízis és a konfliktus közötti átmenet tevékenységeit és metódusait gyakorolták. Aláhúzta: azért fontos nagy hangsúlyt fektetni erre az időszakra, mert ekkor a békeidőszakhoz képest már markáns különbségek láthatóak mind a vezetési és irányítási jogosultságokban, mind pedig az ezekhez kapcsolódó jogkörökben, így rendkívül fontos ezek készségszintű ismerete.

A szimuláció során változatos légi eseményekre kellett reagálniuk a gyakorlatban résztvevőknek. Ilyenek voltak a szembenálló fél provokatív határsértései, légi felderítő és zavaró tevékenység, az ellenség légi és földi célok elleni támadásai, valamint az ezek során bekövetkezett események kezelése. Bardon ezredes kiemelte: az elmúlt időszakban kevesebb gyakorlásra volt lehetőség, ezért a gyakorlat kiváló alkalom al katonák számára, hogy lássák, mely készségekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben.

IMG_5767

A parancsnok elárulta: békeidőben és műveleti helyzetben más-más a feladatokat hajtanak végre. Utóbbi esetben sokkal szigorúbb szabályrendszer alapján dolgoznak, ám a békeidejű alapfeladatok mellett ezt napi szinten nem lehet gyakorolni. Az ilyen jellegű feladatok végrehajtása kiváló lehetőséget biztosít a katonáknak elméleti tudásuk éles helyzetekben történő alkalmazására – hangsúlyozta a parancsnok.

A Pásztázott Légtér gyakorlat értékeléssel zárult.

IMG_5765