Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kéthetes izraeli-amerikai légvédelmi gyakorlat kezdődik

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 21. 11:21

Összesen kétezer katona részvételével az Egyesült Államok és Izrael minden eddiginél jelentősebb légvédelmi gyakorlatot indít szerdán – jelentették be izraeli katonai források.

Juniper Cobra fedőnéven kétévente tart ilyen közös manővert a két ország. A mostani, immár ötödik hadgyakorlaton ismét Izrael ellen indított rakétatámadásokat szimulálnak, és a cél annak begyakorlása, hogy az Irán, Szíria vagy Libanon felől érkező nagy hatótávolságú rakétákat még a levegőben megsemmisítsék. Az izraeli hadsereg kedden kiadott közleményében ugyanakkor – nyílvánvaló utalással az iráni válságra – jelezte, hogy a november 5-én befejeződő hadgyakorlat tervezése már másfél éve megkezdődött, és nincs összefüggésben aktuális világpolitikai eseményekkel.

A Jediot Ahronót című izraeli napilap azt írta, hogy a hadgyakorlat forgatókönyve szerint háború esetén az Egyesült Államok védelmi rendszereket szállít Izraelnek, s ezeket az alapvetően amerikai finanszírozással kidolgozott Arrow II-rendszerekkel párhuzamosan állítják hadrendbe. A kéthetes hadgyakorlatban ezer amerikai és ezer izraeli katona vesz részt.