Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömböl László Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. október 21. 11:39

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, törökországi partnere İlker Baºbuğ vezérezredes, a Török Fegyveres Erők főparancsnoka meghívására október 19-én háromnapos hivatalos látogatásra Ankarába utazott.

Tekintettel arra, hogy hasonló, vezérkarfőnöki szintű kétoldalú tárgyalásokra legutóbb 2003-ban került sor, a mostani megbeszéléseken fontos hangsúllyal szerepel a katonai együttműködés továbbfejlesztési irányainak meghatározása.

A török-magyar katonai kapcsolatok 1983-ben történt felvétele óta a két ország hadereje a NATO szövetségi együttműködésen túl több területen is kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakított ki egyebek között a katonai oktatás és képzés, térképészeti, hadtörténeti és kulturális együttműködés terén, valamint a csapatszintű tapasztalatcserék keretében.

Ugyancsak kiemelt szerepet kap a tárgyalások során a békeműveletekben szerzett tapasztalatok cseréje.

Tömböl vezérezredes az előzetes a tervek szerint tájékoztatja vendéglátóját a Magyar Honvédség műveleti feladatvállalásairól és a közeljövőre vonatkozó elgondolásokról, míg Baºbuğ vezérezredes várhatóan a török haderőt érintő legfontosabb regionális kérdések, köztük Irak, a Balkán, Afganisztán és a Közel-Kelet ankarai megítélésével és katonai feladataival ismerteti meg a Honvéd Vezérkar főnökét.

A hivatalos látogatás programja során Tömböl vezérezredest fogadja Mehmet Vecdi Gönül védelmi miniszter, megbeszéléseket folytat Hasan Aksay vezérezredessel a Török Légierő parancsnokával, és látogatást tesz egyebek között a török haderő Terrorizmus Elleni Harc Kiválósági Központjában, a Békeműveleti Központjában, a Különleges Erők Kiképző Parancsnokságán valamint a Légierő 4. Harci Repülő századánál.

 

Fotó: Török Fegyveres Erők Vezérkar Média