Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz (közel)harcos

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 2. 7:15

A Kinizsi Közelharc Kupa évről-évre növekvő népszerűségét jól jelzi, hogy a létszám miatt az idén először a kadét és felnőtt jelentkezők mérkőzéseit külön kell lebonyolítani. A Furkó Kálmán tiszteletére megrendezett verseny február 29-ei napján a kadétoké volt a főszerep.

A hagyományokhoz híven három versenyszámban mérették meg magukat a jelentkezők: kis- és nagykesztyűs küzdelemben, valamit földharcban. Azonban, ahogy azt Zagyva Sándor százados, az MH Altiszti Akadémia Katonai Testnevelés és Közelharc Módszertani Részleg részlegvezetője is hangsúlyozza: az elsődleges cél, hogy a kadétok tudásukat és egyéni képességeiket versenykörülmények között tesztelhessék.

„A kadétoknak két területi selejtezőjük volt, egy a keleti országrészben, Szolnokon, a másik pedig a nyugatiban, Székesfehérváron. Csak a legjobban szereplők tudtak bejutni ide, a szentendrei döntőbe” – emelte ki Zagyva százados.

A legjobbak legjobbika közé tartozik Muzsnay Péter, a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum kadétja, aki veretlenül került a 15-16 éves korosztály mínusz 62 kilogrammos súlycsoportjának élére. Tekintve, hogy 46,5 kilogrammal mérlegelt a verseny elején, ez korántsem volt magától értetődő.

20240229_szentendrefurkokalmanemlekverseny_NG (6)

„Nagyon kemény meccseket mentem a többiekkel, erős ellenfelek voltak mindannyian. Azt gondolom, hogy mivel már lassan három és fél éve űzöm ezt a sportot, elsősorban a technikai előnyeimet tudtam kihasználni” – árulja el a kadét, hozzátéve: sportágában egyre jobb és jobb eredményeket ér el, nemrég az Európai Bajnokságra is kvalifikálták, amelyet április 4-7. között rendeznek meg Romániában. „A legnagyobb célom természetesen az, hogy világbajnok legyek és hogy minél tovább sportolhassak” – hangsúlyozta.

Bozó Tibor nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Sportszövetség elnöki tanácsadója a verseny megnyitójában úgy fogalmazott: Furkó Kálmán, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója, nyolc danos mester nagyot alkotott, mint ember, mint katona és mint sportoló egyaránt. „Szelleme pedig ma itt van köztünk és vigyázó szemmel néz önökre. A kitartás és a bajtársiasság lángja lobogjon ma ebben a sportcsarnokban” – fűzte hozzá.

A versenyt – amin jelen volt Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka is – az MH Altiszti Akadémia, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület, a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Grappling Szövetség rendezte. A jelentkezők hatalmas létszáma miatt a Magyar Honvédség aktív és tartalékos szolgálatot teljesítő személyi állománya számára külön rendezik meg a sporteseményt, várhatóan novemberben.