Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan szerezhetsz plusz pontokat és katonai képességeket az egyetemi jelentkezésedig?

Javítsd felvételi esélyeid az Önkéntes Katonai Szolgálattal!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. március 2. 8:36

Az ország bármelyik toborzó irodájában vagy az iranyasereg.hu oldalon március 5-ig tudnak jelentkezni Önkéntes Katonai Szolgálatra azok, akik plusz pontokkal szeretnék erősíteni a jövő évi felsőoktatási felvételijüket. Módszertől függően akár 16, 32 vagy 64 többlet pont is szerezhető!

ÖKSZ_plakát

„De mi történik a jelentkezés után?” – teszik fel sokan a kérdést az Önkéntes Katonai Szolgálattal kapcsolatban. Lássuk: március 11-én bevonulsz alapkiképzésre. Az első két hónapod a katonai érintkezés, a fegyveres harc és a honvédelem alapvető ismereteinek elsajátításáról szól. A katonai esküt követően dönthetsz: a lövész alapozó felkészítést választod annál az alakulatnál, ahol addig is szolgáltál, vagy átmész valamelyik „műveleti” besorolású alakulathoz.

Ha a lövész irány érdekel, akkor hat hónap szolgálattal 16 plusz pontot szerzel, miközben a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetményben részesülsz.

Amennyiben a műveleti irányba váltasz az alapkiképzést követően, akkor már a garantált bérminimumot kapod illetményként és a hat hónap teljesítésével 32 felvételi ponthoz jutsz. Választásodnak megfelelően ez idő alatt megismerheted a műszaki, a vegyivédelmi, a rohamlövész, a felderítő, a harckocsizó vagy a tüzérszakma alapjait.

rohamlövész_KL

Ha pedig fél év után úgy döntesz, hogy tovább folytatnád, akkor összesen 64 plusz felvételi pontot kapsz, amennyiben egy műveleti alakulatnál egy teljes évnyi szolgálatot teljesítesz. Az Önkéntes Katonai Szolgálat több utat is nyit számodra! Amennyiben a szolgálati idő letelte után úgy érzed, hogy a Magyar Honvédségnél megtaláltad a helyed, dönthetsz úgy, hogy szerződéses katona leszel, vagy tanulmányaid, civil munkád mellett tartalékos katonaként szolgálsz tovább.

Jöjjön most néhány fontos alapfeltétel az ÖKSZ-es jelentkezésedhez: magyar állampolgárság, betöltött 18. életév, büntetlen előélet, állandó magyarországi lakcím vagy tartózkodási hely, minimum 8 osztályos általános iskolai végzettség. Háziorvosi és pszichológiai vizsgálaton is át kell esned majd.

Jelentkezni március 5-én éjfélig tudsz az iranyasereg.hu oldalon, illetve személyesen az ország bármelyik toborzó irodájában. Ezek listáját itt találod, a „Hol kereshetem fel személyesen a toborzókat?” menüpont alatt.

Lynx 01