Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetői átadás-átvétel a Tisza zászlóaljnál

Szöveg: HVK | Fotó: HVK VKI |  2024. március 3. 7:15

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese átadta a „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj vezető nemzeti szerepkörét Dragoş-Dumitru Iacob altábornagynak, a Román Hadsereg vezérkarfőnök-helyettesének.

20240228_TISZA Zászlóalj_átadás_átvétel_HVK

A Budapesten megtartott esemény során a vezérkarfőnök-helyettesek újra megerősítették elköteleződésüket a Tisza zászlóalj keretében végzett szolgálat, azaz egy esetleges környezeti katasztrófa esetén megvalósuló kölcsönös segítségnyújtás mellett.

A „Tisza” Többnemzetiségű Műszaki Zászlóalj négy nemzete (magyar, román, szlovák és ukrán) – a 2002-ben aláírt megállapodás értelmében – a Tisza, illetve a Duna vízgyűjtő területén bekövetkezett katasztrófa esetén kölcsönösen részt vesz a helyi lakosság segítségnyújtásában és a károk megszüntetésében. Szerencsés módon eddig egyszer sem volt szükség a zászlóalj lehívására. Az utóbbi évek eseményei miatt azonban, kezdve a világjárvány okozta korlátozásoktól, egészen a szomszédságunkban kialakult háborús helyzetig, nem volt alkalom a közös gyakorlatok és kiképzési rendezvények végrehajtására.

Az átadás-átvételi találkozón szó esett a magyar-román katonai kapcsolatokról, valamint közös kiképzési lehetőségekről, a felek továbbá tájékoztatták egymást a NATO keleti szárnya megerősítésének saját vonatkozású részleteiről is.