Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz magyar katona szolgálhat Csádban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szakál Szebáld archív felvétele |  2023. október 25. 12:12

A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.

2023.02.13_miniszter_2

A tárcavezető expozéjában kiemelte: azzal a hármas céllal indítanák a missziót, hogy hozzájáruljanak a migráció megfékezéséhez, támogassák a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint biztonságos hátteret adjanak annak a komplex gazdasági és humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amelyet Magyarország a Hungary Helps keretében visz az országba.

Kifejtette: „a veszélyek korát éljük", az ukrán-orosz háborúhoz a közelmúltban csatlakozott az izraeli fegyveres konfliktus, amely megosztja a világ biztonságáért aggódók figyelmét. Emellett gabonaválság alakult ki az ukrán háború hatására, a szankciós infláció pedig gazdasági nehézségeket okoz, ami hozzájárul a migráció folyamatos növekedéséhez - magyarázta. Emlékeztetett: Magyarország mindig is a migráció megállítása mellett volt, de folyamatosan özönlenek a migránsok Európa irányába. Magyarország mindig amellett volt, hogy a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek, nem pedig áthozni kell őket Európába, Magyarországra - fogalmazott.

Közölte: a fokozódó migrációs nyomás egyik legfontosabb kiindulópontja az afrikai térség, azon belül pedig a Száhel-régió. Ebben a régióban Magyarország már korábban is jelen volt, tehát a térségben a „gazdasági, diplomáciai és katonai jelenlétünk sem példátlan" - tette hozzá.

A miniszter elmondta: a Száhel-régió még egyetlen stabil állama Csád, amely nem mentes a gazdasági nehézségektől, a rossz megélhetési körülményektől, a vízbiztonság, az élelmiszerbiztonság, a járványok problémakörétől, miközben azt látni, hogy „a körülötte lévő szomszédos országok egyre-másra omlanak össze".

Hangsúlyozta: nemcsak a Száhel-övezetben van baj, hanem Csádban is, és Magyarországnak az az érdeke, hogy a problémákat ott kezeljék, ahol keletkeznek. Ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egy komplex segítségnyújtási csomagot ajánl fel Csádnak, aminek gazdasági, humanitárius és társadalmi elemei is vannak - mutatott rá. Közölte: az az országgyűlési határozat, amelynek a vitáját most folytatják, arra irányul, hogy emellett katonai missziót is indítsanak az országba.