Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős merénylet történt Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 11. 14:21

Öngyilkos merényletet követett el egy burkába öltözött nő augusztus 11-én, csütörtökön az északnyugat-pakisztáni Pesavár központjában, alig egy órával azután, hogy néhány méterrel távolabb egy távirányítású pokolgép robbant egy rendőröket szállító kisbusz mellett. A két merényletben legkevesebb heten meghaltak.

A körülbelül 16-17 évesnek mondott öngyilkos merénylő nő egy rendőrségi ellenőrzőpont közelében hozta működésbe a testére erősített, robbanóanyagokkal teli mellényt. A merényletben az elkövetővel együtt két nő halt meg. A másik nő szintén merényletre készült, de meghalt, mielőtt felrobbanthatta volna a testére erősített pokolgépet. A két merénylő nő egyike egy kézigránátot is eldobott a robbantás előtt.

A korábbi robbantásban négy rendőr és egy kisiskolás vesztette életét. Az ismeretlen támadók egy rakás gyümölcs alá rejtették a pokolgépet, és távirányítással robbantották fel, amikor elhaladt mellette a rendőröket szállító busz.

A két robbantásnak összesen körülbelül 30 sebesültje van, közülük többen válságos állapotban vannak.

Pakisztánban nem gyakoriak a rövid időn belül ugyanazon területen elkövetett merényletek.

A második robbantás célja ilyenkor a korábbi merénylet miatt a helyszínre érkező rendőrök és mentők megtámadása. Ez a taktika inkább az iraki szélsőségesekre jellemző. Ugyancsak ritkák a női merénylők Pakisztánban.

A merényleteket eddig még senki nem vállalta magára. Pesavár egy olyan pakisztáni törzsi terület közelében fekszik, ahol tálib lázadók, illetve az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei tevékenykednek. Az elmúlt években a városban számos pokolgépes támadás történt, többségük rendőröket vett célba.