Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődik az észak-koreai nukleáris leszerelés

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 3. 12:48

Hétfőn veszi kezdetét Észak-Korea nukleáris létesítményeinek leszerelése a vonatkozó hatoldalú megállapodás alapján.

A bejelentést Christopher Hill amerikai főtárgyaló tette. A diplomata elmondta: a csütörtökön Észak-Koreába érkezett amerikai szakértők szombaton utaznak a jongbjoni atomlétesítményekhez, melyek leszerelését hétfőn kezdik meg.

Jongbjonban található a kommunista vezetésű Észak-Korea egyetlen működőképes atomreaktora, illetve két másik nukleáris létesítménye.

A szovjet időszakból származó, nukleáris fegyverek előállításához szükséges plutóniumot gyártani képes erőmű leszereléséről október elején állapodott meg Phenjan a pekingi hatoldalú tárgyalások résztvevőivel, az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal, Japánnal és Dél-Koreával, gazdasági segítségért és a nemzetközi diplomáciai elszigeteltségből való kitörésért cserébe. A felek már februárban megegyeztek a jongbjoni létesítmény bezárásáról: cserébe Szöul 50 ezer tonna olajat szállított folyamatos gazdasági válsággal küzdő északi szomszédjának.

Szakértői feltételezések szerint a jongbjoni komplexum egy tucatnál is több atombombához elegendő plutóniumot termelt. Phenjan jelenleg mintegy 45 kilogrammnyi plutóniummal rendelkezik: a létesítményt leszerelését követően nem fog tudni többet gyártani.

A leszerelési folyamat felgyorsulása ellenére illetékesek szerint még legalább öt év kell ahhoz, hogy tető alá hozzanak egy békeszerződést, mely jogilag is véget vet az 1950 és1953 közötti koreai háborúnak. Észak- és Dél-Korea között több mint ötven éve csak fegyverszüneti megállapodás van érvényben.

Címkékjog