Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-6: befejeződött a felkészülés

Szöveg: Tamás Gergő főhadnagy |  2011. december 2. 5:27

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Koszovóba készülő állománya több napon keresztül adott számot a felkészülés során megszerzett tapasztalatairól. A KFOR-6 kiképzőzászlóalj több olyan feladatot hajtott végre, ami a külszolgálat során is része lehet a mindennapoknak.

1595928309
A felkészülés befejezését az elöljáró úgynevezett zárógyakorlat végrehajtásával ellenőrizte. A katonák az első napon Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison járőrözési feladatot hajtottak végre: ellenőrző-áteresztő pontot létesítettek, majd egy kisebb tüntetőcsoportot kellett kezelniük. A cél az volt, hogy a döntnöki bizottság meggyőződjön arról, a szakasz- és rajparancsnokok képesek-e vezetni a rájuk bízott állományt, valamint a törzs hatékonyan tudja-e irányítani a katonákat. A felkészülőket egymás után érték az „incidensek", nem volt szinte egy lélegzetvételnyi szünetük sem. Folyamatosan kapták az információkat arról, hogy a járőrök merre láttak körözött személyeket, gyanús gépjárműmozgásokat, valamint úttorlaszokat.

A második napon a KFOR-6 kiképzőzászlóaljának a szabad mozgás biztosítását kellett megvalósítania, azaz minden olyan akadályt elhárítani, ami a helyi lakosok és a katonák közlekedését gátolja. A tömegoszlató felszerelésbe öltözött állományt a debreceni laktanyában csípős, hideg reggel fogadta, a katonáknak azonban hamar melegük lett, amikor megérkezett a hír: az egyik kiküldött járőr tüntető tömeget észlelt, amelynek tagjainál kövek és botok vannak, valamint úttorlaszt is emeltek.

A kiképzőzászlóalj első lépésben az útzárig szorította vissza a tömeget, amely többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el a területet, sőt nagy erővel „rátámadt" katonáinkra. Az ellenállók nem válogattak az eszközökben: Molotov-koktélokkal, kövekkel, farönkökkel dobálták a vizsgázó állományt, amely felszólította a szemben állókat, hagyják el a területet, mert könnygázt fognak alkalmazni és megszüntetik az útzárat. Ezt követően a füst fedezékében egy harcjármű törte át a blokádot, s a katonák tovább folytatták a tömeg oszlatását. Lassan megtörték a lázongók ellenállását, akik hamarosan szétszéledtek. A feladat sikeres végrehajtásával a KFOR-6 kiképzőzászlóalja biztosította a területet és a szabad mozgást „Koszovóban".

1595928309

 Fotó: Nehéz Attila