Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-6: így kezdődött

Szöveg: Tamás Gergő főhadnagy |  2012. március 5. 9:12

Polyák András alezredes  február 26-án ünnepélyes keretek között meglengette a csapatzászlót, s ezzel az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának katonái – akik többsége az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál – megkezdték hat hónapos külszolgálatukat Koszovóban.

A ceremóniát megelőzően mind az átadó, mind az átvevő állomány óriási munkát végzett. A feladatok már két héttel korábban elkezdődtek, amikor az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának előkészítő csoportja megérkezett a koszovói Pristinába, a portugál−magyar közös zászlóalj katonái által lakott Slim Lines táborba.

Feladatuk – a főerők érkezésének biztosítása – nem volt egyszerű. Alig szálltak le a repülőgépről, máris megkezdték a munkát. Az előző váltás segítsége, valamint a kiérkezők felkészültsége azonban jelentősen megkönnyítette a végrehajtást.

A főerők megérkezését már közösen biztosította az ötödik és a hatodik váltás a repülőtéren. A táborba érkezve mindenki elfoglalta a szállását, majd a tábor gyors bemutatása következett. Másnap a lövészszázad már meg is kezdte kiképzési feladatait. Az első napon újra átismételték az egyéni, raj- és szakaszszintű fogásokat, majd következhetett a teljes századdal történő begyakorlás. A felkészítést az ötödik váltás mentorai segítették tapasztalataikkal.

Hűvös, csípős szél fogadta a századot a „végső" megmérettetésen, az úgynevezett validáláson. A „vizsgán" részt vett a KFOR parancsnokhelyettese, Johann Luif dandártábornok is. Az elképzelt szituációban egy tüntető tömeget kellett megfékeznie a magyar kontingensnek. A helyszínre helikopterrel érkezett meg az első szakasz, amelynek 15–20  „tüntető" portugál állta útját. Ezt a csoportot könnyedén feloszlatták, de az úttorlaszoknál a felduzzadt tömeg megfékezéséhez már erősítést kértek. Pillanatokon belül meg is érkezett a század többi része − éppen időben, mert a tüntetők dobálni kezdték őket, majd botokkal támadtak rájuk. A blokád áttörése után már a Molotov-koktélok is előkerültek, azonban a hazai kiképzésnek köszönhetően ezek leküzdése sem okozott gondot. A tüntetőket fegyelmezetten és határozottan szorították vissza, egészen addig, amíg feladták a küzdelmet és szétszóródtak.

A KFOR parancsnokhelyettese elégedett volt a látottakkal, így a magyarok munkáját jóra értékelte. Másnap ünnepélyes keretek között megtörtént az átadás-átvétel az MH KFOR Kontingens ötödik és hatodik váltása között. Polyák András alezredes beszédében külön kiemelte az állomány validáláson nyújtott jó teljesítményét.

Az MH KFOR kontingens hatodik váltása ezzel teljes értékű része lett a KTM zászlóaljnak (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion, KFOR Harcászati Tartalék zászlóalj).