Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ki mit tud a tisztképzésről?

Szöveg: zmne.hu/honvedelem.hu |  2008. október 13. 8:50

Országos történelmi vetélkedőt szervezett középiskolásoknak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a katonai felsőoktatás történetéről „A magyar nemzeti tisztképzés 200 éve” címmel.

A vetélkedő döntőjét október 11-én rendezték meg az egyetem konferenciatermében és sporttelepén.
A vetélkedő középdöntőből és országos döntőből állt, amelyre minden középiskola 4 fős csapattal jelentkezhetett, egy maximum 20 oldalas pályamunka megírásával, aminek témája „Szülőföldem híres katonája." volt. A beérkezett műveket a hadtörténelem tanszék oktatói bírálták el és rangsorolták. Ezután minden pályamunkát beküldő csapat e-mailben egy tesztfeladatot kapott, amit szintén e-mailben kellett visszaküldeniük. A tesztfeladat témája a magyar nemzeti tisztképzés története volt. A feladatokat legjobban megoldó csapatok kaptak meghívást az országos döntőre.

Az országos döntőt így hat csapat vívhatta meg, akik Budapestről, Szombathelyről, Sopronból, Debrecenből, Miskolcról és Székesfehérvárról érkeztek. Az egyetem bemutatása után a Végvári Haditorna Sportszakosztály által összeállított és levezényelt haditornán mérték össze erejüket, s ügyességüket az ifjak például kelevézdobásban, íjászatban, majd következett a tudásfelmérő. A fordulókban a versírástól a képviselői hozzászóláson át a NATO totóig és fegyverismeretig különböző feladatok megoldásában ügyeskedtek és adtak választ történelemtudásukról a középiskolások. A verseny kiélezettségét és a felkészítő tanárok munkáját, valamint a diákok szorgalmát jól mutatja a szoros végeredmény, illetve az, hogy a harmadik hely sorsa csak „szétlövésben" dőlt el.

A győztes csapat a debreceni Szent József Gimnáziumból érkezett, őket a soproni Széchenyi István Gimnázium, míg a dobogó legalsó fokára a szétlövésben győzedelmeskedő budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium csapata állhatott. Mindegyik csapat részt vett a NATO futófesztiválon is, ahol megtörtént a díjátadás is.

1595880910
 

 

1595880910