Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titokzatos tornyok az izraeli atomlétesítménynél

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 13. 6:51

Izrael a közelmúltban két darab, egyenként 400 méteres antennatornyot épített fel a dimonai nukleáris fejlesztési központ közvetlen közelében.

A helyiek jogosan gondolják úgy, hogy a két torony kiváló célpont lesz az irániak számára, melyek konkrét funkciójáról még nem adott bővebb információt a kormány. Szinte biztosra vehető, hogy a tornyok valójában egy új szenzor-rendszer részei lesznek.

Izrael már régóta feladatának érzi az iráni ballisztikus rakéták elleni védelem kiépítését. Ennek keretein belül, már beszereztek egy amerikai radar-rendszert, ami nagy hasonlóságot mutat a U.S. Navy hadihajóin alkalmazott Aegis légvédelmi rendszerhez. Ez a korszerű technológia képes az akár 5000 kilométeres távolságban lévő események észlelésére, továbbá alkalmas az egyes rakéták megkülönböztetésére is.

Számos izraeli katonai vezető fejezte már ki nemtetszését az amerikai radar miatt, mivel ezt csak kölcsönbe kapták, és teljes egészében amerikai személyzet működteti.

Ez természetesen nagy előny az Egyesült Államoknak, hiszen így folyamatosan nyomon követheti Izrael és a környező országok légterének eseményeit.

Az új, 400 méter magas tornyok egy saját, izraeli fejlesztésű felderítő rendszer elemei lehetnek, melyek igen komoly korai előrejelző információs előnyhöz juttatják a zsidó államot.