Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendet csinálnának Mogadishuban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 13. 6:45

Burundi katonák érkeztek a hét végén a szomáliai fővárosba, Mogadishuba, hogy erősítsék az Afrikai Unió ottani békefenntartó kontingensét a terjedő iszlamista felkeléssel szemben.

A mogadishui fő repülőtér szóvivője közölte, hogy szombaton 400, vasárnap pedig további 420 burundi békefenntartó érkezett a szomáliai fővárosba.

Vasárnap egy – feltehetően az út szélén elhelyezett – robbanószerkezet megsebesítette egy AU-konvoj legkevesebb két katonáját – közölték szemtanúk.

Egyelőre nem ismeretes, hogy az áldozatok az újonnan érkezettek közül kerültek-e ki.

Mogadishuban, ahol az ENSZ támogatását élvező átmeneti kormány és szövetségesei, az etióp hadsereg alakulatai harcban állnak az iszlamista gerillákkal és a szomáliai hadurak állig felfegyverzett milíciáival, az Afrikai Unió katonái őrzik a város kulcsfontosságú pontjait.

Az AU békefenntartó missziója, az AMISOM tervezett létszáma 8000 fő, valójában azonban hónapok óta csak 2200 katonája van, valamennyien Ugandából és Burundiból érkeztek. A hét végi erősítéssel a misszió létszáma 3020-ra nőtt.

Az iszlamista felkelők fogadkoznak, hogy lelőnek minden, az országba érkező repülőgépet.

Szeptember 19-én aknavetővel támadták az AU egy éppen leszálló repülőgépét.

Egy sor pokolgépes merénylet és lesből végrehajtott támadás érte a békefenntartókat, mióta az iszlamisták tavaly év elején megindították kormányellenes felkelésüket. A harcokban csaknem 10 ezer civil vesztette életét. Az AU békefenntartói közül nyolcan – hét ugandai és egy burundi katona – haltak meg.

Az iszlamisták 2006-ban hat hónapon keresztül ellenőrizték a kelet-afrikai ország déli részét, míg a szövetséges etióp-szomáliai csapatok ki nem űzték onnan őket. Azóta viszont az iszlamisták újjászerveződtek, és ismét hatalmukba kerítették a déli országrész kiterjedt területeit. Az aszállyal, inflációval, magas élelmiszer- és üzemanyagárakkal párosult erőszak valóságos humanitárius katasztrófához vezetett Szomáliában.