Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás a protokollról és a diplomáciáról

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. január 10. 18:49

„Szolnok és a honvédség egymástól elválaszthatatlan. A protokoll és a katonaság egymástól szintén elválaszthatatlan” – fogalmazott köszöntőjében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Protokoll és diplomácia” című időszakos kiállítás megnyitóján, a szolnoki Damjanich János Múzeumban, január 10-én, hétfőn.

Protokoll_es_Diplomacia_c_idoszakos_kiallitas_megnyitoja (14)

A honvédelmi tárca vezetője köszöntőjében elmondta: a protokollból az ember megismeri más nemzetek szokásait és kultúráját, ennek köszönhetően kialakul a kölcsönös tiszteleten alapuló megértés, ami meghatározza a felek közötti kapcsolatot. Egy jól megszervezett rendezvény a vendég megelégedésére szolgálhat, amely segíti az eredményes kommunikációt – mutatott rá dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. „A szervezés és a precizitás, pontosság mindig tükrözi a fogadó fél szándékát és a tiszteletét a vendég irányába” – tette hozzá a protokoll és a diplomácia fontosságát hangsúlyozva.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: a településnek nagy múltja van, egészen a rómaiakig visszavezethető a település története, ezért a város számára fontos a múlt és a hagyományok folyamatos tisztelete. A polgármester a történelmi korszakok közötti folytonosság kapcsán rámutatott: a 16. századi szolnoki vár maradványai és kövei a mai napig megtalálhatóak a város épületeibe beépítve. „A protokoll nagyon fontos része az életnek, hiszen meghatározzák egy település és egy ország kapcsolatait, mivel a felek kölcsönös tiszteletadásán alapszik” – hangsúlyozta a polgármester.

Protokoll_es_Diplomacia_c_idoszakos_kiallitas_megnyitoja (4)

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a kiállítás egyik szervezője elmondta: a tárlat bemutatott darabjai olyan értékes együttest alkotnak, amelyek máshol nem tekinthetőek meg, így sok érdekességet tartogatnak az érdeklődők számára.

Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállított tárgyakban látni kell a szolgálatot, az elhivatottságot és az embert, a protokollost, akinek munkája szinte láthatatlan, de egyben elengedhetetlen is, mivel ideális közeget teremt a párbeszédnek, amely meghatározza az emberek és nemzetek sorsát, történetét.

A beszédek után dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek, amiért a szervezet számos tárggyal járult hozzá a tárlat gazdagságához.

Protokoll_es_Diplomacia_c_idoszakos_kiallitas_megnyitoja (8)

A Damjanich János Múzeum a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlatának protokoll- és diplomáciatörténeti vándorkiállítása nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi és a sport protokollját. A Szolnokra érkező kiállítás kiegészül a Jász-Nagykun-Szolnok megye protokolláris értéktárgyaival és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tárgyi gyűjteményével.

Az eseményt a Légierő Zenekar – Szolnok műsora színesítette.