Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiengedő repülés a helikopter bázison

Szöveg: Balázsi Edit őrnagy |  2011. május 22. 7:03

A kanadai repülőgép-vezető képzésre készülő hadnagyok vizsgáztak május 20-án, pénteken, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Immár hagyomány, hogy a Vegyes Kiképző Repülőszázadnál ilyenkor a szülők is személyesen győződhetnek meg fiaik tudásáról, hiszen hivatalosak erre a jeles eseményre.

A tengerentúli képzésre (NATO Flying Training in Canada, NFTC) történő előválogató repülőképzést ünnepélyes keretek között zárták. Kiengedő repülésnek hívják azt a gyakorlati feladatsort, melyet végrehajtottak a fiatalok. Ezt követi az NFTC-képzés több fázisa. Hét pilóta-jelölt eredményesen végezte el a 35 órás repülőkiképzést. Katonatisztként megtették az első döntő lépést a vadász-repülőgép-, illetve helikopter-vezető hivatás felé. Évekkel korábban, még civilként, a pályára irányító repülő táborokban ismerkedtek a repüléssel. Az azóta eltelt időszak alatt katonai alapképzést, ejtőernyős kiképzést kaptak; repülő-műszaki és repülő-szakmai elméleti oktatásban részesültek; a repülésekre, a Jak-52 típus vezetésére a földön készültek fel. Ezt követően kerülhettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Vegyes Kiképző Repülőszázad JAK-52-es légcsavaros repülőgépeire.

A kiengedő repülés alkalmával alap repülési gyakorlatokat mutattak be a pilóta jelöltek.
A kiválasztás, az egészségi felmérések igazolják, a kiképzést követően rendelkeznek azokkal a képességekkel, melyek alapján katonai pilótákká válhatnak.
Képzésük a Vegyes Kiképző Repülőszázad állományának alaprendeltetési feladata. A honvédség harcászati repülő, harci- és szállító helikopter egységei, alegységei részére biztosítanak utánpótlást. Oktatói tevékenységük szakmai felügyeletét az NFTC-programban,  az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülőfelékszítési Osztálya, majd átszervezését követően a Repülő Felkészítési Főnökség repülő-hajózó állománya látja el.
A négy fázisból álló NFTC-program első, magyarországi fázisa az oktatóval tett első repüléssel kezdődött és most, a kiengedő repüléssel zárult. Az idén 7 tagú pilóta-csoport tett vizsgát, elöljáróik és szüleik előtt.

A program hivatalos részét követően közös ebéddel ért véget a Vegyes Kiképző Repülőszázad családi napja.
A sikeres zárását követően, a fiatalok hamarosan utazhatnak a kanadai bázisra, a repülőgép-vezető program folytatására.

 

Fotó: Muhari Tibor