Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanás történt Kabul központi katonai kórházában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 22. 8:07

Hatalmas robbanás történt május 21-én, szombaton az afgán főváros központi katonai kórházában, a detonáció legalább hat embert megölt, húsznál is többet megsebesített – közölte a kabuli védelmi minisztérium. Mohammed Zaher Azimi szóvivő szerint a robbanás egy orvosképzéshez használt, helyszűke miatt a kórház udvarán felállított sátorban történt. A halottak között három orvostanhallgató van.

Az öngyilkos merénylet elkövetését a kabuli kormány ellen harcoló tálibok vállalták magukra. Mint szóvivőjük elmondta, a kórház területére két emberük jutott be, áthatolva a biztonsági kordonon. Az egyik merénylő nyomban ezután működésbe hozta a robbanószerkezetét, míg a másik csaknem félórás tűzharcot vívott a kórház biztonsági erőivel, mielőtt meghalt. A tálibok szerint a merényletben összesen 51 ember halt meg, ám a lázadók adatai rendszerint erősen túlzottak.

Nem világos, hogyan juthatott be a két merénylő a szigorúan őrzött katonai kórház területére. Korábbi merényleteik során a tálibok rendre az afgán hadsereg egyenruháját öltötték magukra.

A katonai kórház Kabul központjában fekszik, néhány száz méterre az amerikai nagykövetség épületétől. A robbanás után a rendőrség lezárta az egész környéket.