Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihelyezett kiképzési foglalkozáson vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljának önkéntes tartalékos katonái a napokban, Hajdúböszörményben. A nyilvános eseményre több száz helyi lakos volt kíváncsi, többen közülük a helyszínre kitelepült toborzó sátornál érdeklődtek a tartalékos szolgálatra történő jelentkezés részleteiről.

20220516-mh2tve-kikepzes (4)

A hajdúböszörményi önkormányzattól kapott meghívást a 3. Területvédelmi Zászlóalj, hogy a márciusban elindított rajparancsnoki, valamint rajszintű harcászati felkészítésen résztvevők kihelyezett kiképzési foglalkozáson mutassák be képességeiket a város lakosságának; ezzel is népszerűsítve az önkéntes tartalékos katonai szolgálati formát.

A foglalkozás forgatókönyve szerint egy rajt járőrtevékenység közben nagy erejű ellenség támad meg. A katonák mozgásbiztosítással védelmi terepszakaszt foglalnak, az ellenséget tűzzel lefogják, majd kérik a gyorsreagálású erők segítségét. A gyorsreagálású raj terepjáró gépjárműveken érkezik a helyszínre, majd a terep adottságait kihasználva átkarolja, gyors támadással leküzdi a tűzharcban álló fegyvereseket. A felszámolt ellenség ruházatát, felszerelését a katonák átvizsgálják, a fontos információkat tartalmazó kommunikációs eszközöket, térképeket, jegyzeteket, valamint a fegyverzeti anyagot összegyűjtik. A kötelező jelentéseket követően a járőr újraszerveződik, majd folytatja tevékenységét.

20220516-mh2tve-kikepzes (3)

Tóth Péter alezredes, a 3. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta: a kihelyezett kiképzési foglalkozás jó alkalom a katonáknak arra, hogy az elsajátított tudásukat megszokottól eltérő környezetben, az idegen terep adottságaihoz igazodva kamatoztathassák. A katonák számára motiváló és egyben pozitív stresszhatással jár a nyilvánosság jelenléte, ami arra készteti őket, hogy ne rutinból cselekedjenek, hanem döntéseket hozzanak, a megszerzett ismereteiket hatékonyan alkalmazzák.

A kiképzési foglalkozás idejére kitelepült mobil toborzópont folyamatosan tájékoztatta az érdeklődőket az önkéntes tartalékos szolgálati formákról.