Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijelölte utódját Kim Dzsong Il

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 16. 8:48

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető harmadik fiát jelölte ki utódjának, és erről értesítette a kommunista pártot – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A 24 éves Kim Dzsong Un jelölése teljesen váratlanul érte a kommunista párt magas rangú tisztségviselőit – idézett jól tájékozott forrásokat a Yonhap. Az értesülés szerint a “Kedves Vezető" január 8-án utasítást adott ki, amelyben fiát utódjának nevezte meg a Koreai Munkapárt élére.

Csong Szong Csang, a Szedzsong dél-koreai egyetemnek a kérdésre szakosodott szakértője ésszerű választásnak nevezte Kim Dzsong Un jelölését. Úgy vélekedett, hogy megvannak a vezetéshez szükséges képességei és a hatalom megszerzéséhez szükséges akarata. Szerinte a három fiú közül ő a legképzettebb, aki az országot a nehéz időkben irányíthatja.

Egy másik jelentés szerint ugyanakkor Kim Dzsong Il legidősebb fia – Kim Dzsong Nam – léphet apja örökébe, s ez mutatja azt a bizonytalanságot, amely a jövő hónapban a 67. életévét betöltő államfő utódlását övezi. A legidősebb fiú sokáig favorit volt a tisztségre, míg 2001-ben kiesett apja kegyeiből, miután fülön csípték, amint hamis útlevéllel próbált belépni Japánba. Akkor azzal magyarázta cselekedetét, hogy csak a tokiói Disneylandre volt kíváncsi.

A Jomiuri Simbun című japán napilap csütörtökön internetes oldalán azt írta amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy a legidősebb gyerek névleges államfői tisztséget kapna.

Azok a híresztelések, hogy a mostani vezető három gyermekének egyikét fogja megnevezni utódjának, azóta tartják magukat, hogy ő hagyományt teremtő módon megörökölte a hatalmat apjától, az országot alapító Kim Ir Szentől.

Az utódlással kapcsolatos kombinációk tavaly augusztusban újabb fordulatot vettek, amikor egyes jelentések szerint szélütés érte Kim Dzsong Ilt. A vezető nem is jelent meg a szeptember 9-i nagy díszszemlén, amelyen az észak-koreai kommunista rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték. A dél-koreai hatóságok szerint Kim Dzsong Ilt megoperálták, de felépülőben van, és még mindig az ő kezében összpontosul a hatalom. Phenjan határozottan cáfolta, hogy a “Kedves Vezető" egészségével kapcsolatban bármilyen gond merült volna fel.

Címkékévforduló