Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés a robbantókertben

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. november 19. 8:04

Magyar Honvédség szintű robbantás foglalkozásvezetői felkészítést tartottak a közelmúltban Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik helyőrségében.

1595927712
A kéthetes tanfolyam célja az volt, hogy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó katonai szervezeteknél legyenek olyan kiképzők, akik az alakulatuknál robbantási foglalkozásokat vezethetnek, illetve vezényelhetővé válhatnak az úgynevezett kézigránát megsemmisítő járőrbe is. 

Az ilyen típusú szakmai felkészítésre évente két alkalommal kerül sor. A tanfolyam elméleti és gyakorlati vizsgával zárul. A mostani felkészítés első hetének végén végén mindenki szóbeli vizsgát tett. Aki ezen nem felelt meg, az nem folytathatta a kiképzést. Azok a katonák viszont, akik sikeresen levizsgáztak, megkapták az engedélyt arra, hogy önállóan hajtsanak végre különféle robbantási feladatokat. Ezt az engedélyt azonban évente meg kell újítani. 

A kiképzés több helyszínen folyt: a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj oktató kabinetjeiben, illetve az alakulat gyakorlóterein, „robbantókertjében". A nagyobb földrobbantásokat, amelyek során egyszerre akár 60 kilogramm robbanóanyagot is használtak – a biztonsági távolság betartása miatt – a sándorfalvi gyakorlótéren hajtották végre.

Cseh Balázs százados, a tanfolyam parancsnoka és egyben fő foglalkozásvezetője jóra értékelte a felkészítést.

1595927712