Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés hóban-fagyban

Szöveg: Koltai Arnold õrnagy |  2010. március 13. 6:21

Az elmúlt két héten az MH Béketámogató Kiképző Központ Különleges Műveleti Kiképző részlege, karöltve az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt kiképző állományával, folytatta az első magyar szervezésű nemzetközi NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyam (NKMA) csoportparancsnoki, fegyveres, műszaki és híradó szakképzését.

Az elmúlt két héten az MH Béketámogató Kiképző Központ Különleges Műveleti Kiképző részlege, karöltve az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt kiképző állományával, folytatta az első magyar szervezésű nemzetközi NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyam (NKMA) csoportparancsnoki, fegyveres, műszaki és híradó szakképzés végrehajtását.

A képzés teljes időtartama 18 hét, és a tanfolyam kollektív kiképzési szakasza, a szakharcászati képzés követi további négy és fél hónapon keresztül.

Az utóbbi hetek során, a csoportparancsnoki képzésen résztvevők megtanulták és gyakorolták a katonai döntéshozatal folyamatát, valamint a harcmező felderítő előkészítését, míg a fegyveres specialista állomány a pisztoly és gépkarabély elméleti és lövészet foglalkozásait követően, a világ hadseregeiben és a hadszíntereken leginkább megtalálható, különböző típusú géppisztolyok, karabélyok és géppuskák, anyagismeretével és gyakorlati alkalmazásával folytatta szakképzését.

 

Ez idő alatt a különleges műveleti fegyveres specialisták a fenti fegyverkategóriák különböző típusainak kialakulásától a világ számos különleges erőinél is alkalmazott, legmodernebb és harcokban kipróbált géppisztoly, karabély és géppuska típusain keresztül tanulta meg e fegyverek szét- és összeszerelését, karbantartásuk szabályait és fogásait, valamint beszabályozásuk és alkalmazásuk gyakorlati ismérveit.
A géppisztoly típusok között megtalálható a Heckler und Koch híres MP-5A3-a, a nem kevésbé ismert és széles körben fellelhető cseh gyártmányú VZ61 Skorpio géppisztoly, vagy éppen az izraeli UZI, de nem hiányzik a repertoárból a magyar KGP-9, vagy érdekességképpen az orosz géppisztoly ikon, a PPS-41 sem.

Karabélyok terén az AK család mellett, az elmaradhatatlan amerikai M-4-es, valamint a letűnt korok képviselője, a KSK karabély is helyett kapott a tananyagban csakúgy, mint a Steyr STG-77, vagy a német betolható válltámaszú G33-as. A géppuskák és golyószórók közül a PKM géppuska mellett az amerikai M-60-as, M-240-es, M-249-es Minimi, a matuzsálemnek számító – de a világ válságövezeteiben jelenleg is föllelhető – MG 34-es, valamint az orosz RPK és RPD golyószórók szerepeltek.
Képzésük során részletesen megtanulják e fegyvertípusok kezelését, az azokkal végrehajtandó lövészetek és lőfeladatokkal kapcsolatos törvényszerűségeket, valamint az oktatásukhoz szükséges ismereteket.

 

A különleges műveleti képzésre jellemző módon a katonák készségszintig gyakorolják a fegyverek kezelését „szárazon", majd lőtéri körülmények között sajátítják el velük a tüzelés fogásait. Így szinte folyamatosan, heti 2-2 napon töltenek éles lőgyakorlatokal, amelynek az első hetek folyamán a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lőtere, az elmúlt héttől kezdődően a MH táborfalvai lő- és gyakorlótere biztosítja helyszínt.

Ezzel párhuzamosan a híradó specialisták megkezdték munkájukat a rádiókészülékek gyakorlati alkalmazásának területén.

Az alapos elméleti felkészülés után már a készülékek beüzemelésének, tesztelésének, programozásának, valamint hibaelhárításának valós végrehajtása következett.

Hasonlóképpen folyik az oktatás a műszaki specialista képzésen, ahol a tanulmányaikat folytató katonák a célpontelemzéssel, adatfeldolgozással, valamint különböző célok szerkezeti felépítésének megismerésével folytatták a felkészülést.

A képzés során minden szakterületen felmérésre kerülnek a megtartott elméleti modulok, melyek eredményes teljesítése után térnek át a hallgatók a gyakorlati foglalkozásokr