Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzési ellenőrzés Hódmezővásárhelyen

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 30. 10:13

A katonák hozzáállása nagyon pozitív, de nem lehetünk elégedettek azzal, amit eddig elértünk – hangsúlyozta dr. Lippai Péter ezredes, parancsnok-helyettes az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál elrendelt felmérést követően.

1595920955
Az általános katonai ismeretekben való jártasság megállapítása érdekében dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka felmérést rendelt el a dandár teljes személyi állománya részére. Az idei esztendő feladattervének megfelelően – a blokkosított kiképzésen – négy foglalkozási helyen mérték fel az ellenőrző bizottságok a katonákat. Ezzel párhuzamosan két útvonalon és hat helyszínen járőrversenyt is tartottak.

Az általános lőkiképzés foglalkozási helyén kézigránátdobást és a fegyver részleges szét- és összeszerelésének képességét mérték fel.

Az általános harcászat keretében az azimut – vagyis az északi irány és egy adott tereptárgy között mért szög értéke – meghatározása és tüzelési testhelyzet felvétele volt a feladat. A műszaki kiképzés során pedig alig fél óra alatt egy lövészteknőt kellett kiépíteni egy gyalogsági ásóval. Végül, a negyedik helyszínen a gázálarc felvétele és az északi irány kitűzése volt a feladat.

A látottak alapján dr. Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnok-helyettese hangsúlyozta: „tapasztalható, hogy az elmúlt fél évben szervezeti körülmények között folyt a kiképzés. A katonák hozzáállása nagyon pozitív, de nem lehetünk elégedettek azzal, amit eddig elértünk. Ennél is többet kell kihozni az állományból, ezzel együtt a kiképzés irányítóinak még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az önképzésre, módszertani felkészítésük tökéletesítésére!"- fogalmazott a parancsnok-helyettes.

 
1595920956
 
1595920956

 
 (Írta: Búz Csaba főtörzsőrmester. Fotó: Dancsi Attila szakaszvezető)